CFA-franc

CFA-franc, symbol CFAF, felles navn på to forskjellige systemer av fellesvaluta i en rekke land i Sentral- og Vest-Afrika. CFA-franc er myntenhet i Benin, Burkina Faso, Ekvatorial-Guinea, Elfenbenskysten, Gabon, Kamerun, Kongo, Mali, Niger, Senegal, Sentralafrikanske republikk, Tsjad og Togo. 1 CFA-franc = 100 centimes.

I Vest-Afrika står forkortelsen CFA for Communauté financière africaine og utstedes av Banque centrale des états de l'Afrique de l'Ouest (BCEAO, valutakode XOF).

I Sentral-Afrika står forkortelsen for Coopération financière en Afrique centrale og utstedes av Banque des états de l'Afrique centrale (BEAC, valutakode XAF).

CFA-franc fra begge sentralbankene er knyttet til den franske franc i et gitt forhold – før 1:50, etter en devaluering i januar 1994 1:100.

CFA-francen er fritt konvertibel til den franske franc, hvilket har gjort den attraktiv i områder hvor andre lands valuta ofte har hatt en kunstig høy offisiell kurs. Dette var imidlertid også lenge tilfellet med CFA, og bl.a. Det internasjonale pengefond (IMF) anbefalte i 1990 at den ble devaluert. I januar 1994 ble så CFA-franc devaluert med 50 %.

CFA-franc var tidligere (i 1969) blitt devaluert sammen med franske franc. Denne spesielle tilknytningen til den franske valuta, og dermed fransk økonomi, har vært fremholdt som en fordel for de land som har valgt å inngå i samarbeidet, bl.a. fordi de dermed har en stabil og konvertibel valuta. CFA-landenes egen monetære handlefrihet er imidertid på denne måten redusert, idet franske myndigheter har det tyngste ord i laget når den felles valutapolitikk skal fastsettes. Som en del av avtalen mellom Frankrike og de land og grupperinger som inngår i CFA-samarbeidet, skal disse landene som hovedregel oppbevare størstedelen av sine valutabeholdninger i den franske statskasse, og i franske franc. Se også franc-sonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg