CFA-franc

CFA-franc er et felles navn på to forskjellige systemer av fellesvaluta i en rekke land i Sentral- og Vest-Afrika. CFA-franc er myntenhet i Benin, Burkina Faso, Ekvatorial-Guinea, Elfenbenskysten, Gabon, Kamerun, Kongo, Mali, Niger, Senegal, Sentralafrikanske republikk, Tsjad og Togo.
CFA-franc
Av .

Artikkelstart

CFA-franc er navn på to myntenheter som brukes av tidligere franske kolonier i Afrika.

Vestafrikansk CFA-franc

Vestafrikansk CFA-franc har valutakode XOF, og er inndelt i 100 centimes. Symbolet for vestafrikansk CFA-franc er CFA.

I Vest-Afrika står forkortelsen CFA for Communauté financière africaine. Sedler og mynter utstedes av Banque centrale des états de l'Afrique de l'Ouest (BCEAO). Myntenheten brukes av landene:

Sentralafrikansk CFA-franc

Sentralafrikansk CFA-franc har valutakode XAF, og er inndelt i 100 centimes. Symbolet for sentralafrikansk CFA-franc er FCFA.

I Sentral-Afrika står forkortelsen CFA for Coopération financière en Afrique centrale og sedler og mynter utstedes av Banque des états de l'Afrique centrale (BEAC). Myntenheten brukes av landene:

Historikk

Begge CFA-franc har vært knyttet til fransk franc, opprinnelig i forholdet 1:50. Etter en devaluering i januar 1994 ble 1 fransk franc satt lik 100 CFA-franc, og etter at Frankrike gikk over til euro, gjelder 1 euro = 655,957 CFA-franc.

CFA-francen er fritt konvertibel til fransk franc, hvilket har gjort den attraktiv i områder hvor andre lands valuta ofte har hatt en kunstig høy offisiell kurs. Dette var imidlertid også lenge tilfellet med CFA-franc. Det førte til at blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF) i 1990 anbefalte at den ble devaluert. I januar 1994 ble så CFA-franc devaluert med 50 prosent.

CFA-franc var tidligere (i 1969) blitt devaluert sammen med fransk franc. Denne spesielle tilknytningen til den franske valutaen, og dermed fransk økonomi, har vært fremholdt som en fordel for de land som har valgt å inngå i samarbeidet, blant annet fordi de dermed har en stabil og konvertibel valuta. CFA-landenes egen monetære handlefrihet er imidlertid på denne måten redusert, idet franske myndigheter har det tyngste ord i laget når en felles valutapolitikk skal fastsettes. Som en del av avtalen mellom Frankrike og de land og grupperinger som inngår i CFA-samarbeidet, skulle disse landene som hovedregel oppbevare størstedelen av sine valutabeholdninger i den franske statskassen, og i franske franc, senere i euro.

Frankrike planlegger nå å avvikle sitt engasjement i vestafrikansk CFA-franc. Det er ventet at vestafrikansk CFA-franc vil bli omdøpt til eco i nær fremtid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg