Plassering

KF-bok. begrenset

Republikken Kongo, republikk i Sentral-Afrika, ved Atlanterhavet, grenser til Gabon i nord og nordvest, Kongo (tidl. Zaïre) i øst, sørøst og sør samt den angolanske eksklaven Cabinda i sørvest.

Befolkningen, som overveiende er bantuer, driver vesentlig med jordbruk og skogbruk. Utvinning av petroleum står imidlertid for størstedelen av eksportinntektene, og petroleumsindustrien gjorde landet lenge til et økonomisk bedrestilt land i tropisk Afrika. Borgerkrig i 1990-årene påførte imidlertid landet store ødeleggelser, særlig i hovedstaden Brazzaville og på landets infrastruktur.

Kongo kom under fransk styre 1882, og ble 1910 en del av Fransk Ekvatorial-Afrika under navnet Moyen Congo (Mellom-Kongo). Landet ble 1958 en del av Det franske samveldet, med full selvstendighet fra 1960.

Navnet er etter elven Kongo.

Kongo er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken; for øvrig av bl.a. Afrikanske union, og Cotonou-avtalen.

Kongo er representert i Norge ved sin ambassade i Stockholm, mens Norge er representert i Kongo ved sin ambassade i Luanda (Angola) og honorært generalkonsulat i Brazzaville.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.