Eucalyptus sargentii
Eukalyptus er en av de største slektene i myrtefamilien. Blomstene med mange pollenbærere er ganske typisk for familien.
Eucalyptus sargentii
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Guava er en av artene i myrtefamilien.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Myrtefamilien er en av de mest artsrike plantefamiliene blant de tofrøbladete blomsterplantene. Familien har om lag 6000 arter og er utbredt i tropiske områder og tempererte strøk på den sørlige halvkule, kun én art, myrt, finnes naturlig i Europa. Artene er eviggrønne trær eller busker med tokjønna blomster og de fleste har kjertler som skiller ut eteriske oljer. I familien finnes en rekke økonomisk viktige planter, blant annet kryddernelliktre, allehånde, eukalyptus og guava.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myrtaceae

Utseende

Myrtefamilien består av forvedete planter, enten trær eller busker. Plantene er eviggrønne og bladene er hele. Både motsatt og spredt bladstilling finnes i familien.

Blomstene sitter i endestilte eller sidestilte kvaster som kan være arrangert i mer kompliserte blomsterstander, eller i noen tilfeller kan blomsterstanden være redusert til enkeltblomster. Blomstene er tokjønna hos de aller fleste og vanligvis radiærsymmetriske. Det er et tydelig underbeger hos de fleste artene. Begerbladene er frie eller sammenvokst og som regel fire eller fem i tallet. Kronbladene er også fire eller fem og kan være både frie eller sammenvokst. Hos noen arter mangler kronbladene og hos andre kan de falle av idet blomsten åpner. Mange pollenbærere er karakteristisk for familien. Fruktemnet er sammenvokst av to til fem eller flere fruktblader. I denne store familien er de fleste frukttyper representert, men kapsler og bær er blant de vanligste.

Utbredelse

Myrtefamilien hører til i de varmere områdene på jorda, men på den sørlige halvkule finnes det arter også i de mer tempererte områdene. Familien mangler i Nord-Amerika, mesteparten av nordlige deler av Asia og med unntak av myrt som finnes ved Middelhavet i Europa. Familien er spesielt artsrik i Australia og Brasil.

Økonomisk betydning

Denne store familien har en rekke arter med stor økonomisk betydning, der frukt, krydder og trevirke er de viktigste områdene.

Størst økonomisk betydning har eukalyptus-slekta som opprinnelig finnes i Australia, men som dyrkes for trevirke over store deler av jorda. Eukalyptus-arter gir også eteriske oljer som har mangfoldig anvendelse innen medisin, kosmetikk og mat.

En rekke kryddere har opphav i arter i myrtefamilien. Kryddernellik er de umodne blomsterknoppene av en art i den store slekta Syzygium. Allehånde er de umodne fruktene av en art i slekta Pimenta. Flere andre arter brukes mer lokalt til krydder.

Den mest kjente fruktplanta i familien er guava i slekta Psidium. En annen frukt av en viss utbredelse er ananasguava eller feijoa. En rekke andre frukter brukes mer lokalt.

I tillegg brukes mange arter som prydplanter i varmere områder, både som parktrær og hagebusker. Noen arter selges også som avskårne blomster, for eksempel australsk voksblomst, Chamelaucium uncinatum. Den eneste europeiske arten, myrt, har hatt mangfoldig bruk og stor kulturhistorisk betydning, se artikkel om myrt.

Systematikk

Myrtefamilien hører naturlig nok til myrteordenen, Myrtales, og er dermed beslekta med kattehalefamilien og mjølkefamilien. Denne ordenen er plassert i gruppa «Rosids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Familien har om lag 6000 arter og det regnes totalt 140 slekter. De største er Syzygium med drøyt 1100 arter, Eugenia med om lag 1000 arter og Eucalyptus med om lag 750 arter.

Det systematiske navnet, Myrtaceae, er basert på slektsnavnet for myrt, Myrtus. Dette systematiske slektsnavnet er basert på det klassiske, latinske navnet på myrtebusken, myrtus eller murtus som igjen, trolig har enda eldre forelegg i sumeriske eller akkadiske navn på denne planta.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myrtefamilien
Myrtaceae
Artsdatabanken-ID
127894
GBIF-ID
5014

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg