Utskåret statuett fra New Zealand
Statuetten er utstilt i De Young Museum i San Francisco.
Lipiko-maske
I denne masken i Brooklyn-museet er det blant annet brukt menneskehår.

Seremonielt objekt, assemblage (tre, fjær), 45,1 × 62,9 × 91,4 cm, gjenstand laget cirka 1900, til bruk som seremonielt objekt til ære for dyr som ble jaktet på, Alaska, amerikanske urfolk.

Metropolitan Museum of Art, New York.
Lisens: CC0 1.0

Eksotisk kunst var en samlebetegnelse for artefakter og kunst som stammer fra kulturer og samfunn i Afrika (utenom Egypt), Oseania med Australia, Nord-Amerika og det indre Sør-Amerika, indre og nordlige Asia, Indonesia samt inuitenes og samenes områder.

Faktaboks

Uttale
eksˈotisk kunst
Etymologi

fra gresk exotikos 'utenlandsk', 'fremmed'

Etnosentrisme

Antropologer, etnografer og kunsthistorikere i de første tiårene etter andre verdenskrig benyttet betegnelsene eksotisk kunst, etnografisk kunst, primitiv kunst, naturfolkenes kunst eller pre-urban kunst om artefakter og kunst som er laget av urfolk. Et alternativ har vært å bruke den engelske betegnelsen arts of nonliterate peoples for å definere materielle kulturprodukter som er laget av mennesker i en kultur uten skriftspråk.

Betegnelser som disse blir i dag oppfattet som utslag av etnosentrisme. En verdinøytral løsning kan være å unngå samlebetegnelsen «eksotisk kunst» og lignende betegnelser og heller knytte artefakter og kunst til navngitte geografiske områder og urbefolkning, eksempelvis afrikanske kunsttradisjoner, amerikanske urfolks kunst eller samisk kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klausen, Arne Martin (1959). Eksotisk kunst. En introduksjon. Bergen: Bergens Kunstforening
  • Klausen, Arne Martin (1977). Kunstsosiologi. Om kunstens stilling og funksjon i samfunnet – hos oss og i fjerne kulturer. En innføring. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg