inuitt (kunst)

Artikkelstart

Inuittenes kunst er i stor grad knyttet til nytte- og bruksgjenstander som jaktredskaper, verktøy, boller og kar, og til seremonielle gjenstander. De har også rike tradisjoner i utforming av skulptur. Ved arkeologiske utgravninger av boplasser i sentrale og østlige deler av Arktis, blant annet i Cape Dorset, har man funnet skulpturer i ben, tre og hvalrosstann (Dorset-kulturen). Funn er også avdekket i nordlige og vestlige deler av Alaska (Thule-kulturen).

Dorset-kunsten var knyttet til religiøse seremonier, sjamanisme og begravelsesritualer. Blant gjenstandene som er funnet, er amuletter og små menneske-, ånde- og dyrefremstillinger. I nordvestre deler av Alaska er det avdekket to betydelige funn fra hundreårene evt. Fra Okvik- og Old Bering Sea-kulturene er det funnet kvinnefigurer og kunstgjenstander med gravert eller risset dekor. Det er også funnet ekspressive, groteske og humoristiske masker i tre, malt i flere farger. I Ipiutak nær Point Hope er det avdekket gravplasser med skulpturer, særlig masker og utskjæringer av fangstdyr og fantasifigurer.

I den tidlige Thule-kultur i nordvestre Alaska var figurskulptur sjelden, mens det ble skapt en formrik skulpturkunst i den senere Thule-kulturen på Øst-Grønland. Her ble det laget kvinnestatuetter, masker og åndefigurer (tupilak).

En nedgang i inuittisk kunst fulgte etter at Thule-kulturen gradvis forsvant i løpet av 1700-tallet. I dag finnes det en variert skulptur- og grafikk-kunst. Den bygger delvis på gamle tradisjoner, men viser også påvirkning fra internasjonal samtidskunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg