diorittbolle

Diorittbolle, formet som en and, funnet i en gravhaug ved Moundville, Alabama. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Navaho-teppe

Navahofolket er verdenskjente for sin vevkunst. Dette teppet er laget omkring 1885–90, og henger i Denver Art Museum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Den amerikanske urbefolkningens kunst viser stor variasjon i materialer og billeduttrykk fra folkegruppe til folkegruppe, og er langt fra noe enhetlig begrep. Generelt kan man si at den hovedsakelig forsøker å visualisere skapelsesmyter, heltemyter, eventyr og historiske hendelser, og den har ofte et innslag av totemisme og sjamanisme.

Materialbruken varierer med naturgrunnlaget, for eksempel er tre- og treprodukter tradisjonelt dominerende i nordvest og i skogområdene, bøffelskinn på prærien og leire i sørvest. Formspråket er vanligvis forenklet og abstrahert.

I Nord-Amerika utviklet nordvestkystindianerne en rik billedkunst i tre, tekstil, ben og lær. De gikk langt i stilisering og geometrisk symmetri i sine masker, totempæler, drakter og vevnader. Mange av disse gjenstandene ble laget for fester og rituelle danser. Slettelandsindianerne er særlig kjent for sine malte og perlebroderte klær, laget i bisonlær. Mønstrene var gjerne stiliserte motiver fra dyreliv, dans og jakt, samt religiøse symboler. Irokeserne i nordøst laget uttrykksfulle masker i tre, ofte med menneskehår. Disse maskene ble brukt som beskyttelse mot onde ånder.

I det sørvestre USA er navahoene særlig kjent for sine vevnader med geometriske mønstre. Deres sandmalerier viser en høyt utviklet kunstnerisk sans og gir innblikk i en rik religiøs symbolikk; mer enn 500 typer tegninger er kjent. Disse overleveres fra generasjon til generasjon og huskes uten nedskrevne beskrivelser eller mønstre. Puebloindianerne (hopi, zuñi) utviklet en særpreget arkitektur og sterke tradisjoner i tekstilarbeider og keramikk. Interessante er også deres kachina-dukker, malte åndefigurer dekorert i farger, bomullstøyer og fjær.

Huicholindianerne i Mexico skaper sjamanistiske billedfremstillinger i farget ull festet på treplater. Hos cunaindianerne på San Blas-øyene har kvinnene bluser med billedapplikasjoner i sterke farger. Indianerne i Amazonas lager seremonielle drakter og gjenstander i fjær og bark, kvinner i Perus jungel utformer keramikk og tekstiler med en særpreget og symbolmettet dekor.

Om høykulturene i Sør- og Mellom-Amerika, se aztek, inka og maya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Gudmund Stenersen

Har en sølv beltespenne gravert med flere symbolske tegn. De skal alle være henvisninger til gamle dyremotiver utført etter Hopi indianernes billedspråk Finnes det et sted jeg kan sende er bilde av spennen til for , om mulig, en forklaring på symbolene ?

svarte Lars Kirkhusmo Pharo

Du kan prøve The National Museum of the American Indian: http://www.nmai.si.edu/visit/washington/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg