Leopard
Leopardhunn hviler seg i et tre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Leppebjørn
Leppebjørnen forekommer i Øst-India og spesielt på Sri Lanka.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Dvergmungo. The common dwarf mongoose (Helogale parvula)
Dvergmungo. The common dwarf mongoose (Helogale parvula)
Lisens: CC BY SA 3.0
sumpkrokodille
Av /iNaturalist.
Lisens: CC BY NC 4.0
Rhesusape
Rhesusape i Kinnerasani Wildlife Sanctuary, Andhra Pradesh, India
Av .
Lisens: Gnu FDL

Dyrelivet i India er mangeartet og rikt. Dyregeografisk tilhører India den orientalske region.

Leopard og tiger finnes over nesten hele landet, ulv i høylandet og på steppene, ellers er stripehyene og gullsjakal vanlig. Løve er utryddet, unntatt i Girreservatet på Kathiawarhalvøya. Gepard finnes i steppestrøk på Deccan; den ble tidligere temmet og brukt til antilopejakt, men er nå nesten utryddet. India har syv villkattarter, flere rever og 20 snikekattarter, blant annet palmeruller, rasse og indisk mungo eller mangust. Dholhundene jager i store flokker.

Den svarte leppebjørnen er alminnelig i skog og berg. Den lever av frukt og smådyr, men kan angripe mennesker når den blir overrasket. Kragebjørnen lever i Himalaya; den går høyt opp mot snøen om sommeren, men søker ned i lavere strøk om vinteren.

Ville elefanter forekommer bare i deler av sitt tidligere store utbredelsesområde, blant annet i urskogen på Deccan og i skoglandet langs foten av Himalaya.

Bestanden av indianeshorn er i underkant av 2000 dyr; de fleste befinner seg i Kazirangareservatet i Assam. I ørkenen i vest lever onager (villesel). Ville saue- og geitearter som goral, serov, thar og urial har tilhold i Himalaya. Nilgai, hjorteantilope og firhornantilope finnes i lavlandet. India har mange hjortearter, vannbøffel og gaur. Gayalen fra høylandet i nordøst betraktes som en tamform av gaur.

Rhesusape i nord og hetteape i sør er de mest tallrike av Indias 15 primatarter.

Villsvin gjør stor skade på dyrket land; rotter, mus og insekter ødelegger en betydelig del av avlingene.

Mer enn 1250 fuglearter er observert i India, minst 40 av disse er endemiske (stedegne). Brahmin- og svartglente (lokalt kjent som pariaglente), savanneørn, åtsel-, india- og bengalgribb er karakteristiske rovfugler med stor utbredelse. Hønsefugler, duer, gjøker, spetter, timalier (skriketroster), fluesnappere og sangere er rikt representert. Palmedue, huskråke, orientskjæreskvett og hyrdestær er tallrike nær bebyggelse; indiapåfuglen er nasjonalfugl.

Det finnes tallrike slangearter i India, mange søker inn i husene under regntiden. Tigerpyton kan bli seks meter lang. Av fryktede giftslanger må nevnes kraiter, kobraer og huggormer. Den langsnutede gavialen og sumpkrokodillen holder til i elver, deltakrokodillen også i saltvann. Ferskvannsfisk, særlig karpe- og mallefisker, utgjør en viktig matressurs i innlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg