Briller

Briller med ulik type innfatning.

Briller
Av /Shutterstock.

Briller er et optisk instrument som bæres foran øynene for å bedre synet eller som solbrillerfor å beskytte mot sterkt lys. Ellers finnes særegne beskyttelsesbriller mot støv, vind og vann.

Faktaboks

Etymologi
av gresk beryllos, indisk edelsten, i middelalderen betegnelse for glass. Ordet betegnet opprinnelig en sfærisk linse lagd av gjennomsiktig materiale og anbrakt foran det ene øyet.

Typer glass

Synsforbedrende briller

Brille

Tverrsnitt av forskjellige linsetyper som brukes i briller. 1) Samlelinser: a) periskopisk, b) meniskus. 2) Spredelinser: a) plankonkav, b) periskopisk, c) meniskus. 3) Bifokalglass, sett forfra.

Av /Store norske leksikon ※.
Brille

Eksempler på hvordan uregelmessigheter i øyeeplets form (ved nærsynthet og langsynthet) kompenseres ved bruk av brillelinser.

Av /Store norske leksikon ※.
Optisk måleinstrument fra andre halvdel av 1900-tallet.

Man har forskjellige typer brilleglass:

  1. Samlelinser (plussglass), brukes ved langsynthet, til lesebriller hos eldre mennesker der øyets evne til nærinnstilling er svekket eller tapt (se presbyopi), eller etter operasjon for grå stær (stærglass). Typen har vært kjent siden slutten av 1200-tallet.
  2. Spredelinser (minusglass), benyttes ved nærsynthet. Typen har vært kjent siden 1500-tallet.
  3. Sylinderglass, benyttes ved astigmatisme. Typen har vært kjent siden begynnelsen av 1800-tallet.
  4. Toriske glass, glass med dobbelt-krumme flater brukt istedenfor sylinderglass for å oppheve astigmatisme.
  5. Prismeglass, benyttes ved sjeldne former av skjeling.

Glassenes form er enten bisfærisk, plansfærisk eller buet (gjennombøyd), de sistnevnte foretrekkes ofte idet de gir et klart bilde også når man ser på skrå gjennom glassets kantdel. Glassenes brytningsevne, styrke, måles i dioptrier.

Bifokale glass har to styrker; trifokale har tre, et øvre felt for langt hold, for trifokale et midtfelt for midlere avstand, og et nedre felt for nært hold. Progressive glass har gradvis økende styrke fra sentrum av glasset og nedover, og imøtekommer de samme behov som bifokale glass.

Det er vanlig å variere mellom briller og kontaktlinser.

Solbriller

Solbriller kan også være av forskjellige typer:

  • Lysabsorberende glass, hvor tunge metaller (kobber, jern, kobolt eller lignende) er blandet i glasset eller lagt på som et belegg
  • Speilende glass, hvor brilleglasset er belagt med et tynt lag (om lag 0,015 millimeter) av lysreflekterende stoffer (gull, sølv eller platina)
  • Polaroidglass, som bare slipper igjennom lysbølger som svinger i ett plan.

Det finnes også kombinasjoner av polaroid- og lysabsorberende glass. Stort sett spiller det liten rolle hvilken type glass man velger dersom all stråling under 400 nanometer absorberes.

Framstilling

Bifokale og trifokale glass fremstilles ved at man smelter sammen glass med forskjellig brytningsindeks. Høytbrytende glass gjør det mulig å lage brilleglassene tynne, og plastmateriale gjør briller lette og sterke.

For beskyttelse mot for sterk bestråling brukes glass som absorberer vesentlig kortbølgede, ultrafiolette stråler (se solbriller), vesentlig langbølgede, infrarøde stråler (varmebriller), eller begge deler. Sistnevnte kombinasjon benyttes ofte som beskyttelsesbriller i industrien.

Historikk

Brille

Forskjellige brilletyper.

Av /Store norske leksikon ※.

De første brillene var uten optikk. InuitterGrønland laget i førhistorisk tid solbriller av ben som beskyttelse mot sterkt lys og snøblindhet. Fra Kina finnes rapporter om bruk av en type briller av kvarts fra omkring to tusen år siden. Disse unntakene har dog ingen kobling til optiske briller.

Bakgrunnen til utviklingen av brillen er kunnskapen om optikk – lyslæren. Den handler om egenskapen og oppførselen til lys, og påvirkningen mellom materie og lys. Den første til å beskrive optikk var den greske matematikeren Euklid i verket Optikken fra cirka 300 fvt. Læren om lyset ble satt inn i et geometrisk definert synsrom. Senere kom andre matematikere og filosofer som utforsket optikkens prinsipper.

Av stor betydning var den arabiske fysikeren og matematikeren Ibn al-Haitham (965–1039). Han laget eksperimenter og studier rundt linser, sfæriske og parabolske speil, og øyets oppbygning og virkemåte. I verket Kitāb al-Manāẓir overgikk han de greske studienes beskrivelse av beskrev lysbrytning og forstørrelse. Han beskrev også et camera obscura, et apparat for optisk avbildning på en vegg.

Det er en del usikkerhet knyttet til når man begynte å bruke linser for å forstørre tekst og objekter. På Gotland har man i arkeologiske utgravinger funnet asfæriske linser i bergkrystall, gravd ned rundt år 1050. De er optisk optimert og kommer antagelig fra Konstantinopel. Disse såkalte lesesteinene er først omtalt i tyske skriftlige kilder omkring 1270.

Det antas at det var den italienske munken Salvino degli Armati som i 1287 oppfant det moderne brilleglasset.

De første moderne brillene

Fransk stangmonokkel fra ca. 1860.

Briller med optisk glass og innfatning slik vi kjenner i dag kom antagelig en gang på 1400-tallet. I katedralen Notre-Dame i Paris finnes et veggmaleri fra 1491 som illustrer en eldre mann med brille. Den er med to brilleglass i sirkulær innfatning, som kan slås sammen som en saks. Brillen er uten stang og må derfor holdes i hånden. De første brilleglassene var av typen samlelinser, som brukes ved langsynthet. De kom på 1200-tallet. Spredelinser for nærsynthet er først kjent fra 1500-tallet.

Utformingen av brilleinnfatninger er, sammenlignet med andre innovasjoner i det store og hele lite revolusjonerende. En beslektet type til «saksekonstruksjonen» er innfatningen med to sirkulære brilleglass med en bro mellom de to, på engelsk kalt bow spectacle ('buebrille'). Innfatningen ble gjort i ulike metaller, som jern, sølv og gull, og innimellom i lær.

Brillebrukere i renessansen og barokken var i hovedsak lærde menn, som munker, skriftlærde og forskere. I opplysningstiden fra slutten av 1600-tallet ble brillen vanligere hos borgerskapet og overklassen, i takt med at de lærte å lese. På 1700-tallet ble brilleglass produsert i Frankrike, Nederland, Italia, England og Tyskland. De to sistnevnte drev også med utstrakt eksport.

Briller blir vanlig

brille
Lorgnett i treetui.
brille
Lorgnett
Fabrikklaget lorgnett fra ca. 1880–1890. Etui preget: Optiker L. Eriksen, Drammen.
Lorgnett
Brille
Kinesisk brille fra ca. 1700.
Brille

For å holde brillen på plass begynte enkelte å feste snor til den, som ble plassert bak øret. Men det var først omkring år 1700 at tradisjonelle briller med stang ble produsert i større skala. Kineserne var tidlig ute. De laget ofte briller med stang, men uten innfatning. Stang og bro var derimot festet med nagler gjennom glasset.

Etter hvert som brillen ble vanligere, ble den av enkelte sett på som tegn på dumskap. Det var kanskje det som bidro til utvikling av lorgnetten. Dette er en brille uten stang som ble festet til nesen ved hjelp av en bro som fungerte som en fjær. Ønsket man å være elegant og vise at man var av høyere rang brukte man lorgnett med stang, en så kalt stanglorgnett, som man holdt i hånden. I engelske overklassekretser ble monokkelen vanlig fra omkring 1800. Dette er et rundt brilleglass, med eller uten innfatning, som holdes på plass av øyegropen.

Nye typer innfatning

Brille
Briller i kunststoffmateriale av merket Alpira, ca. 1930-1950.
Brille

Viktig i utviklingen av briller var de nye kunststoffene. Fra 1870-årene ble celluloid vanlig materiale til brilleinnfatninger. Tidlig på 1900-tallet kom bakelitten, og fra midten av århundret overtok andre plastmaterialer brillemarkedet.

Brillen har siden 1920-tallet vært en viktig del av motekulturen. I 1950-årene ble katteøyeformede briller populære, gjerne i heftige farger og med uekte steiner. I de påfølgende tiårene laget klesdesignerne modeller som fulgte moten. Fra den tid har briller og solbriller fulgt moteindustriens skiftende trender.

Evige klassikere er Ray-Ban sine modeller Aviator fra 1937 og Shooter fra 1938. Blant personer som er kjent for sine briller er Elton John, Dame Edna og Iris Apfel.

Optikerfagets historie i Norge

Det er ukjent hvem som var den første norske optikeren. Muligens det var optiker Stillesen fra Drammen. Han ble omtalt i avisen Den Constitutionelle i 1837. De fleste optikere synes imidlertid å ha sitt utspring i det som opprinnelig het Instrumentmakerlauget. Tidlige tegn til å samle norske optikere ser vi i 1911 ved etableringen av Oslo Optiske Instrumentmakerlaug. Lauget hadde i 1934 forhandlinger med øyelegeforeningen om å få «brillesalget inn i betryggende former». Men det var først i 1945 at Norges Optikerforbund ble etablert.

Blant norske leger er har spesielt Hjalmar Schiøtz hatt betydning for optikerfaget. Han var utdannet innen kirurgi og øre-nese-hals-sykdommer, men fra omkring 1900 jobbet han utelukkende med øyesykdommer. Han er mest kjent for utviklingen av en øyetrykkmåler, populært kalt Schiøtz-tonometer. Den var i rundt 50 år det mest brukte apparatet på verdensbasis for å måle øyetrykk. Instrumentet fikk stor betydning for å diagnostisere og utforske øyesykdommen grønn stær.

Kjente norske optikere og brilleprodusenter

Original reklame for Aspit solbriller fra Anders Spiten, ca. 1950.

En av de første norske optikerne som vi har bedre kjennskap til er Lars Eriksen (1845–1909) fra Kristiansand. Som 20-åring begynte han i lære hos onkelen Ola Hommerstad, en selvlært optiker og urmaker. Han drev en stor ur- og brilleforretning i Drammen, og er mest kjent som tårnurbygger, deriblant urverket til Bragernes kirke. I 1869 åpnet Lars Eriksen forretning i skomakermester Ristvedts gård på Bragernes i Drammen. Senere fikk bedriften navnet Optiker L. Eriksen A/S.

Da Lars Eriksen døde i 1909 overtok sønnen Ole Hommerstad, som var oppkalt etter grandonkelen. Fra 1917 drev han firmaet som en ren brilleforretning, som også innebar salg av kikkerter, mikroskoper og andre optiske instrumenter. Hans sønn i sin tur, Svein Hommerstad, ble ansatt i 1938. Svein var den første optiker i Norge med høyere utdanning fra Faghøyskolen for optikk i Jena, Tyskland. Han var en ledende figur i faget. Hommelstad var også pådriver for å etablere en moderne optikerutdanning i Norge. Det som i dag er optometri-utdanningen ved Universitetet i Sørøst-NorgeKongsberg.

At Kongsberg er blitt sentrum for optikk i Norge skyldes flere faktorer. Anders Spiten etablerte i 1924 et agenturfirma med termometre og andre glassinstrumenter i vareutvalget. Fra 1930-årene fokuserte firmaet stadig mer på import av briller og brilleglass. I 1947 begynte Spiten å produsere solbriller for det norske markedet. På det meste laget man 3000 solbriller per dag. Året etterpå begynte produksjonen av brilleglass. I 1965 etablerte sønnen til Spiten, Johan Spiten, firmaet Aspit Optikk A/S, sammen med Helge Ulleberg og Kåre Hedenstad. I dag eksisterer firmaet som c)optikk Spiten. Spiten-familien var også pådrivere til etableringen av optometri-utdannelsen.

Roald Skogvik er også sentral i norsk brillehistorie. I 1971 etablerte han firmaet Nordlys Briller A/S i Tromsø. Samme året begynte produksjonen av egendesignede briller. På det meste lagde han 500 briller per dag. Opprinnelig ble brillene laget i kunststoffet tortulit, men senere laget man også briller i metall. I løpet av noen år slo Nordlys Briller igjennom på det internasjonale markedet. I begynnelsen av 1980-årene var produksjonen på rundt 150 000 enheter, og de eksporterte mer enn 90 prosent av brillene. I 1987 solgte Skogvik firmaet, og året etter ble virksomheten nedlagt.

Per 2024 er det begrenset brilleproduksjon i Norge. Firmaet Oscar Eide driver i mindre skala og har kun få modeller i sitt sortiment.

Illustrasjon over hvordan norske Nordlys produserte brillemodellen Per, som kom på markedet i 1974. I alt tok det rundt 60 arbeidsoperasjoner for å ferdigstille brillen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lewandowski, Inger og Stein Brun (2005). Fra optikk til optometri: Optikerbransjen frem til 2005. Norges Optikerforbund 1945–2005, Norges Optikerforbund og Synsinformasjon
  • Lipow, Moss (2011). Eyewear: A Visual History, Taschen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg