Jena

Jena

Jena.

Jena
Lisens: CC BY SA 2.0

Jena er en by i delstaten Thüringen øst i Tyskland. Byen ligger om lag 70 kilometer sørvest for Leipzig, ved elven Saale. Jena har 111 300 innbyggere (2019) og er særlig kjent for sin optiske industri.

Faktaboks

Uttale
jˈena

Bygninger

Sentralt i byen står Zeiss-Planetarium Jena, det eldste planetariet i verden som fortsatt er i drift. Det ble åpnet i 1926, og har gjennomgått en rekke moderniseringer. En sylinderformet skyskraper kalt JenTower dominerer bybildet. Tårnet, som fungerer som kontorbygg, skal forestille en astronomisk kikkert.

Rådhuset fra 1377 er en blanding av den opprinnelige gotiske stilen og barokk stil etter ombygging i 1755. De viktigste kirkene er den sengotiske bykirken Sankt Michael og den barokke Friedenskirche. Av befestningen fra 1300-tallet er byporten Johannistor og tårnet Pulverturm bevart.

Næringsliv

Jena er en svært viktig by i optisk industrihistorie. Det var her mekanikeren Carl Zeiß, fysikeren Ernst Abbe og kjemikeren Otto Schott grunnla det verdenskjente selskapet Carl Zeiss i 1846. Deler av konsernet, inkludert avleggere, har fortsatt sete i byen. En rekke nasjonale forskningsinstitutter, ikke minst innen optikk, fotonikk og finmekanikk, bidrar til å videreføre den sterke kunnskapstradisjonen. Jena har dessuten Thüringens eneste fullverdige universitet, det renommerte Friedrich-Schiller-universitetet.

Byen har i nyere tid også gjort seg bemerket innen e-handel og bioteknologi.

Historie

Byen er første gang omtalt omkring 830 som bosetningen Jani. I 1236 fikk Jena byrettigheter. Reformasjonen ble innført i byen i 1523. På kurfyrste Johan Fredrik den edelmodiges initiativ ble det opprettet et akademi som skulle få stor betydning for Jenas videre utvikling. Akademiet fikk universitetsstatus allerede i 1558. På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet var det et sentrum for tysk filosofi. Størrelser som Georg Friedrich Wilhelm Hegel, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich von Schelling og ikke minst Schiller foreleste ved universitetet i denne perioden.

I det såkalte dobbeltslaget ved Jena og Auerstedt 14. oktober 1806 påførte de franske troppene til Napoleon og Davout den prøyssisk-saksiske hæren et avgjørende nederlag. Mot slutten av andre verdenskrig ble store deler av Jena ødelagt av flere bombeangrep. Fra 1970-tallet ble byen et viktig sted for opposisjonelle til DDR-regimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Elin Nesje Vestli

Litt uoversiktelig kronologi i artikkelen. Kanskje det siste avsnittet med fordel kunne flyttes lenger fram i teksten? Se også på setningen "Den ovale, 121 m høye universitetshøyblokken (1972) var planlagt som et dobbelttårn lik en kjempekikkert. Det andre tårnet ble aldri reist, og det er planer om å rive det eksisterende."

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg