Jena

Jena, by i Tyskland, Thüringen, ved elven Saale; 102 500 innb. (2007). Byen er internasjonalt kjent for sitt universitet og sin optiske industri. Universitetet ble grunnlagt 1558 og utviklet seg til et sentrum for tysk filosofi på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet, hvor Hegel, Fichte og Schelling foreleste. I 1789 holdt Friedrich Schiller sin tiltredelsesforelesning som professor i historie og filosofi. Universitetet bærer i dag hans navn: Friedrich-Schiller-universitetet. Den ovale, 121 m høye universitetshøyblokken (1972) var planlagt som et dobbelttårn lik en kjempekikkert. Det andre tårnet ble aldri reist, og det er planer om å rive det eksisterende.

Faktaboks

Uttale
jˈena

Den optiske industrien, en av verdens fremste, ble grunnlagt 1846 av Carl Zeiß. Etter den annen verdenskrig ble en del av industrien flyttet til Vest-Tyskland, i Øst-Tyskland ble den gjenværende delen nasjonalisert. Privatisert etter Tysklands gjenforening 1990. Ellers glass-, farmasøytisk og elektronisk industri.

To astronomiske observatorier, seismografisk institutt, planetarium, botanisk hage, konservatorium, optikerhøyskole og flere museer. Den indre bydel ble nesten totalskadd ved flyangrep i mars 1945, men ved markedsplassen er noen få bygninger bevart, deriblant det gotiske rådhuset (1377) som senere ble utvidet med et tårn, der et av Jenas «sju underverk» viser seg hver time, figurspillet «Schnapphans». Også Johannistor og Pulverturm (av befestningen fra 1300-tallet) og Stadtkirche (1438–1525) er bevart, mens flere andre bygninger er gjenreist.

Jena blir omtalt alt på 800-tallet og fikk byrettigheter i 1322. I dobbeltslaget ved Jena og Auerstedt 14. oktober 1806 tilføyde Napoleon (og Davout) den prøyssisk-saksiske hær et avgjørende nederlag.

Kommentarer (1)

skrev Elin Nesje Vestli

Litt uoversiktelig kronologi i artikkelen. Kanskje det siste avsnittet med fordel kunne flyttes lenger fram i teksten? Se også på setningen "Den ovale, 121 m høye universitetshøyblokken (1972) var planlagt som et dobbelttårn lik en kjempekikkert. Det andre tårnet ble aldri reist, og det er planer om å rive det eksisterende."

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg