dioptri

Dioptri.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Dioptri er måleenhet for linsers brytende kraft. Linsens styrke i dioptrier (D) er den omvendte verdien av linsens brennvidde (f) angitt i meter: D = 1/f.

Faktaboks

Uttale
dioptrˈi

Brytningskraften i linsen måles ved den såkalte vergensendring som lysstrålen får ved passasje gjennom linsen. Hvis strålene konvergerer mot et punkt er vergensen positiv, divergerer de fra et punkt er vergensen negativ. En linse på +1 D vil følgelig samle parallelle stråler til et punkt 1 m fra linsen. En linse på +2,5 D vil samle parallelle stråler til et punkt 0,4 m fra linsen. Dette vil derfor ofte være en velegnet styrke i lesebrillen til en emmetrop person som ikke lenger har evnen til akkommodasjon.

Slike samlelinser (konvekse glass) kalles også plussglass, da styrken D har fortegnet +. Tilsvarende angis styrken i spredelinser (konkave glass) med fortegnet –, minusglass. I nærsynte øyne vil parallelle stråler fra et objekt som er langt unna fokuseres foran øyets netthinne, men vil fokuseres i netthinnen ved hjelp av en minuslinse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg