Blodmat, næringsmidler laget av blod fra slaktedyr. Blod inneholder svært lite fett, 19 g protein og 35 mg jern per 100 g og har en høy ernæringsmessig verdi. I tillegg er det en billig råvare. Proteinet er i hovedsak globin som er bundet til fargestoffet hem i hemoglobin i de røde blodcellene. Jernet i blod foreligger derfor som hem-jern som absorberes bedre enn ikke-hem-jern fra vegetabilske matvarer.

Tradisjonelt er blod i Norge brukt til matvarer som blodpølse, blodklubb, blodpudding og -pannekaker, men forbruket er lavt. Selv om det er blandet inn fett og karbohydrat i disse matvarene, har de et svært høyt innhold av jern sammenlignet med andre produkter. Det er mulig å tilsette blod ved produksjon av ulike kjøttvarer både av ernæringsmessige og teknologiske årsaker, men det er ikke vanlig i dag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.