blodmat

Blodmat er matretter som lages av blod fra slaktedyr. Tradisjonelt er blod i Norge brukt til matvarer som blodpølse, blodklubb, blodpudding og blodpannekaker, men forbruket er lavt.

Blod inneholder svært lite fett, 19 g protein og 35 mg jern per 100 g, og har høy ernæringsmessig verdi. I tillegg er det en billig råvare. Proteinet er i hovedsak globin, som er bundet til fargestoffet hem i hemoglobin i de røde blodcellene. Jernet i blod foreligger derfor som hem-jern, som absorberes bedre enn ikke-hem-jern fra vegetabilske matvarer.

Selv om det er blandet inn fett og karbohydrat i retter som lages av blod, har de svært høyt innhold av jern sammenlignet med andre produkter. Det er mulig å tilsette blod ved produksjon av ulike kjøttvarer både av ernæringsmessige og teknologiske årsaker, men det er ikke vanlig i dag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg