Blodmat, næringsmidler laget av blod fra slaktedyr. Blod inneholder svært lite fett, 19 g protein og 35 mg jern per 100 g og har en høy ernæringsmessig verdi. I tillegg er det en billig råvare. Proteinet er i hovedsak globin som er bundet til fargestoffet hem i hemoglobin i de røde blodcellene. Jernet i blod foreligger derfor som hem-jern som absorberes bedre enn ikke-hem-jern fra vegetabilske matvarer.

Tradisjonelt er blod i Norge brukt til matvarer som blodpølse, blodklubb, blodpudding og -pannekaker, men forbruket er lavt. Selv om det er blandet inn fett og karbohydrat i disse matvarene, har de et svært høyt innhold av jern sammenlignet med andre produkter. Det er mulig å tilsette blod ved produksjon av ulike kjøttvarer både av ernæringsmessige og teknologiske årsaker, men det er ikke vanlig i dag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.