Innmat er betegnelsen på spiselige indre organer fra dyr. Hvilke deler som brukes til menneskemat varierer tradisjonelt mellom land. I Norge er tunge, lever, hjerte, lunge og nyre de mest vanlige delene brukt som mat til mennesker. Annen innmat omfatter vom, mage, tarm, jur og testikler. Bortsett fra tarmer, som benyttes til pølseproduksjon, er disse organene ikke benyttet til mat hos oss. Vom inngår imidlertid som en sentral del av den tradisjonelle skotske matretten «Haggis».

Innmat brukes for en stor del i bearbeidede kjøttprodukter som pølser, lungemos og posteier. Mye innmat brukes også i fôr til kjæledyr (hund og katt) og pelsdyr (mink og rev). Innmat regnes i forskriftene som en kjøttråvare på lik linje med alle andre spiselige deler av dyret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.