Kålrot, kålrabi
Kålrot, kålrabi
Av /Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kålrot er en toårig kulturplante i korsblomstfamilien med glatte, blåduggede blad. Rotveksten kålrot brukes til mat og fôr, har et særdeles høyt innhold av C-vitaminer og kalles også Nordens appelsin.

Faktaboks

Også kjent som
kålrabi eller nepe
Vitenskapelig navn
Brassica napus subsp. rapifera
Beskrevet av
Johann Metzger

Allsidig grønnsak

Knollen er hard og fast med lyst gult kjøtt. Størrelsen varierer fra ett til tre kilo. Knollen dannes dels av nedre del av stengel (hypokotyle) og dels av rot. Den nedre delen er gulaktig, den øvre er grønn til fiolett. Bladene sitter på et felles bladfeste, en hals.

Dyrkingen av kålrot i Norge skjer som regel ved direkte såing av frø. I Nord-Norge er det mer alminnelig å plante ut småplanter i mai–juni. Kålrot krever mye vann i vokseperioden.

Kålrot brukes i råkost, kokt i stuing eller kålrotstappe, eller ovnsbakt. I følge Matvaretabellen inneholder kålrot cirka 35 mg vitamin C, 256 milligram kalium, 3 gram kostfiber, 89 prosent vann, 0,1 gram fett og 149 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Husdyrfôr

Som fôr brukes kålrot mest til melkekyr. Kålrot har lang veksttid, og røttene kan lagres ute, i haug dekket med halm og plastfolie.

Bladene utgjør ⅓ av totalavlingen og gir også verdifullt fôr. De har omtrent samme tørrstoffinnhold som røttene, men litt mer protein og trevler. De kan lett ensileres.

Foredling gjennom allopolyploidi

Us triangel
Bildet viser hvordan kålrot har oppstått som en krysning mellom bondekål og kål, etiopisk kål som en krysning mellom kål og svartsennep, og sennepskål som en krysning mellom svartsennep og bondekål. Tallet n gir antall kromosomer hos hver art.
Us triangel
Lisens: CC BY SA 3.0

I 1935 publiserte den koreansk-japanske botanikeren Woo Jang-choon (Nagaharu) at han hadde reprodusert krysningene som ledet fram til kålrot, sennepskål og etiopisk kål. Han foreslo at kålrota hadde oppstått som en allopolyploid fra kål og bondekål, at sennepskål hadde oppstått som en allopolyploid fra bondekål og svartsennep, og at etiopisk kål hadde oppstått som en allopolyploid fra kål og svartsennep. Læren kalles Us triangel, og er et godt eksempel på viktigheten av polyploidi i evolusjon og avl i planteriket.

Historikk

Jack'o'lantern
Irsk allehelgensmaske av kålrot.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Første skriftlige kilde som nevner kålrota, er fra 1620. Den sveitsiske botanikeren Gaspard Bauhin noterte at kålrota vokste vilt på den svenske landsbygda. Sorten oppsto som en krysning av nepe og kål, med en påfølgende kromosomfordobling.

I Norge har kålrot vært dyrket siden midten av 1600-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kålrot
Brassica napus subsp. rapifera
Artsdatabanken-ID
101116
GBIF-ID
7628055

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg