Nellik, planteslekt i nellikfamilien, urter med motsatte blad og vakre, oftest røde blomster med rørformet beger. 300 arter i middelhavslandene, Afrika og Asia. I Norge tre viltvoksende arter, engnellik, som er liten og spinkel, og som vokser på tørre bakker nord til Trøndelag, silkenellik, som har store, frynsete kronblad og som vokser på strandkanter i Finnmark, og saronnellik, som har røde blomster og er viltvoksende eller forvillet på Øst- og Sørlandet.

Mange arter dyrkes som prydplanter, f.eks. busknellik, med bredere blad og blomster i halvskjerm, hagenellik, med få, store, oftest fylte blomster, og den ettårige fjærnellik, med frynsete kronblad. Kinesernellik er en ett- eller toårig plante som det finnes mange varieteter av, og som av og til dyrkes i hager.

Nellik har vært dyrket så langt tilbake i tiden som man vet om dyrking av prydplanter og har alltid beholdt sin popularitet. Drivhusnellikene, som hører til handelsgartnerienes viktigste snittblomster, er oppstått ved krysning av særlig hagenellik og kinesernellik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.