spekepølse

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Salami. Ulike sorter.
Av /Matprat.

Spekepølse er et tradisjonelt kjøttprodukt som fremstilles ved fermentering og røyking av kvernet kjøtt eller innmat tilsatt flesk/spekk, salt, sukker og krydder. De finnes i ulike typer som salami, fårepølse, stabburpølse og morr, laget med varierende råvarer og oppskrifter.

Pølsene ettermodnes og tørkes i klimalager i opptil flere måneder. De har relativt høy saltkonsentrasjon, lav pH og lavt vanninnhold gjør at produktet har lang holdbarhet.

Spekepølse inneholder oftest mye fett. Fettinnhold i salamipølse er for eksempel 35 g/100 g og energiinnholdet 1660 kJ (400 kcal) pr 100 g.

Det omsettes årlig cirka 9000 tonn spekepølse i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg