Spekepølse, tradisjonelt kjøttprodukt som fremstilles ved fermentering og røyking av kvernet kjøtt eller innmat tilsatt flesk/spekk, salt, sukker og krydder. Finnes i ulike typer som salami, fårepølse, stabburpølse og morr, laget med varierende råvarer og resepter.

Pølsene ettermodnes og tørkes i klimalager i opptil flere måneder. Relativt høy saltkonsentrasjon, lav pH og lavt vanninnhold gjør at produktet har lang holdbarhet.

Spekepølse inneholder oftest mye fett. Fettinnhold i salamipølse er f.eks. 35 g/100 g og energiinnholdet 1660 kJ (400 kcal) pr 100 g.

Det omsettes årlig ca. 9000 tonn spekepølse i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.