Spekepølse, tradisjonelt kjøttprodukt som fremstilles ved fermentering og røyking av kvernet kjøtt eller innmat tilsatt flesk/spekk, salt, sukker og krydder. Finnes i ulike typer som salami, fårepølse, stabburpølse og morr, laget med varierende råvarer og resepter.

Pølsene ettermodnes og tørkes i klimalager i opptil flere måneder. Relativt høy saltkonsentrasjon, lav pH og lavt vanninnhold gjør at produktet har lang holdbarhet.

Spekepølse inneholder oftest mye fett. Fettinnhold i salamipølse er f.eks. 35 g/100 g og energiinnholdet 1660 kJ (400 kcal) pr 100 g.

Det omsettes årlig ca. 9000 tonn spekepølse i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.