Flesk er betegnelse på fettlaget som ligger under huden på rygg, sider, buk og lår på svineslakt. Tidligere ble uttrykket brukt som betegnelse på hele slaktet, både kjøtt og spekk, mens man i dag kaller kjøtt fra gris for svinekjøtt.

Store slaktesvine, som har 120–150 kilo levende vekt, 90–120 kilo slaktevekt, har tykt flesk og blir brukt til nedsalting. Den overveiende del av produksjonen er baconsvin som blir slaktet ved ca. 90 kilo levende vekt, 60–70 kilo slaktevekt, når de er rundt seks måneder gamle. Svin av bacontype er lange og kjøttrike med tynt flesk. Det ønskes at dyret har fast og hvitt flesk, godt utviklede skinker, tynt bogparti og fin svor (hud).

Bacon består av sidene på grisen, både kjøtt og flesk, som så er lettsaltet og lettrøykt. Bacon er et viktig innslag i frokosten i Storbritannia.

I Mellom-Europa er det vanlig å produsere såkalte kjøttsvin, 100–110 kilo levende vekt ved slakting. Ved noe begrenset fôring er disse kjøttrike med tynt flesk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. september 2014 skrev robin haugan

Hvor lang tid tar det å forbrend 1 tonn flesk? eventuelt 1 kg.

Robin

8. oktober 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Robin. Beklager litt sent svar, men er usikker på hva du egentlig spør om. Lurer du på hvor lang tid det tar fra man setter fyr på en haug fleks til det er redusert til aske?

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.