Hel, røkt bacon
Av .

Flesk er betegnelse på fettlaget som ligger under huden på rygg, sider, buk og lår på svineslakt. Tidligere ble uttrykket brukt som betegnelse på hele slaktet, både kjøtt og spekk, mens man i dag kaller kjøtt fra gris for svinekjøtt.

Faktaboks

Store slaktesvin

Store slaktesvin, som har 120–150 kilo levende vekt, 90–120 kilo slaktevekt, har tykt flesk og blir brukt til nedsalting. Den overveiende delen av produksjonen er baconsvin som blir slaktet ved cirka 90 kilo levende vekt, 60–70 kilo slaktevekt, når de er rundt seks måneder gamle. Svin av bacontype er lange og kjøttrike med tynt flesk. Det ønskes at dyret har fast og hvitt flesk, godt utviklede skinker, tynt bogparti og fin svor (hud).

Bacon består av sidene på grisen, både kjøtt og flesk, som så er lettsaltet og lettrøykt. Det er et viktig innslag i frokosten i Storbritannia.

I Mellom-Europa er det vanlig å produsere såkalte kjøttsvin, 100–110 kilo levende vekt ved slakting. Ved noe begrenset fôring er disse kjøttrike med tynt flesk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev robin haugan

Hvor lang tid tar det å forbrend 1 tonn flesk? eventuelt 1 kg.Robin

svarte Georg Kjøll

Hei Robin. Beklager litt sent svar, men er usikker på hva du egentlig spør om. Lurer du på hvor lang tid det tar fra man setter fyr på en haug fleks til det er redusert til aske?Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg