Flesk, spekk, det fettlag som dekker kjøttet på rygg og sider av svineslaktet. Det blir talt om ryggflesk, sideflesk og bukflesk. Tidligere ble flesk også brukt som betegnelse for hele svineslaktet, både kjøtt og spekk, men denne betegnelsen er nå erstattet av svinekjøtt.

120–150 kg levende vekt, 90–120 kg slaktevekt, har tykt flesk og blir brukt til nedsalting. Den overveiende del av produksjonen er baconsvin som blir slaktet ved ca. 90 kg levende vekt, 60–70 kg slaktevekt, ca. 6 måneder gamle. Svin av bacontype er lange og kjøttrike med tynt flesk. Det ønskes fast og hvitt flesk, godt utviklede skinker, tynt bogparti og fin svor (hud). Bacon, som betegner sidene, kjøtt + flesk, lettsaltet og lettrøykt, er et viktig innslag i frokosten i Storbritannia. I Mellom-Europa er det vanlig å produsere såkalte kjøttsvin, 100–110 kg levende vekt ved slakting. Ved noe begrenset fôring er disse kjøttrike med tynt flesk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. september 2014 skrev robin haugan

Hvor lang tid tar det å forbrend 1 tonn flesk? eventuelt 1 kg.

Robin

8. oktober 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Robin. Beklager litt sent svar, men er usikker på hva du egentlig spør om. Lurer du på hvor lang tid det tar fra man setter fyr på en haug fleks til det er redusert til aske?

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.