Rømmegrøt er en grøt som kokes på rømme (syrnet fløte), spedd med hvetemel og melk. Det er vanlig å koke rømmen sammen med litt av melet, helt til fettet begynner å skilles ut av rømmen. Dette fettet tas ut og serveres varmt ved siden av.

Rømmegrøt er en sterk representant for norsk mattradisjon, først og fremst som festmat.

Tradisjonelt tilbehør til rømmegrøt er sukker, kanel og melkefett/smør. Spekemat som fenalår, spekeskinke og spekepølse spises gjerne ved siden av, sammen med flatbrød.

Det finnes også lokale tradisjoner der fisk spises sammen med grøten. Dette er gjerne ferskvannsfisk, for eksempel rakefisk eller varmrøkt røye eller ørret.

Rømmegrøt var festmat og ble servert til både bryllup, barsel, gravøl og andre markeringer, for eksempel som slåttegraut og til sankthans. Tradisjonen med å servere rømmegrøt blir holdt levende i mange bygder over hele landet, men forbindes nok helst med østlandsbygdene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.