Olduvaidalen
Olduvaidalen i Tanzania er et viktig funnsted for fossile mennesker og steinredskaper.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Tanzania

Dar es Salaam, landets største by og tidligere hovedstad, ligger ved en bukt med en god, naturlig havn ved Indiske hav.

Av /NTB Scanpix ※.

Geologisk er Tanzania hovedsakelig bygd opp av prekambriske vulkanitter, granitter og gneiser som danner store platåmassiver 800–1500 meter over havet. De høyeste områdene består av yngre, vulkansk materiale.

Høylandsplatået avgrenses i øst av kystsletta, i vest og nord av den store østafrikanske søkkegropa (Rift Valley). Langs kantene av søkkegropsystemet er landmassen hevet og danner markerte høyderygger. I senkningssonen ligger flere høye vulkaner, blant annet Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

I søkkegropsystemet finner en De store sjøer, blant annet Tanganyika- og Malawisjøen, som danner deler av grensen mot vest. Tanganyikasjøens bunn ligger 358 meter under havoverflaten, og er Afrikas laveste punkt. I nord, mot grensen til Uganda og Kenya, ligger Victoriasjøen, 1134 meter over havet.

Sørøst og øst for Victoriasjøen ligger det store savanneområdet Serengeti med Serengeti National Park med et rikt dyreliv. Sørøst for Serengeti ligger det store Ngorongoro-krateret, en kaldera med en diameter på 22,5 kilometer. Den åpne gressletta inne i kalderaen er beitemark for store dyreflokker, både ville og dyr og masaienes kvegflokker. Det sentrale platålandskapet senker seg trinnvis mot den lave kystsletta ved Indiske hav.

Kystsletta ved det indiske hav ble hevet i løpet av tertiær og kvartær, sank senere; havnene i Dar-es-Salaam og Kilwa er anlagt i «druknede» elvemunninger. Kystsletta er delvis dekket av yngre, marine sedimenter, og delvis av korallrev. Sletta brer seg ut i et trekantet lavland bak Dar-es-Salaam og langs Rufijielvens nedre løp.

Utenfor kysten ligger en rekke øyer, skilt fra fastlandet ved den 35 kilometer brede Zanzibar-kanalen. Hovedøyene er Unguja, også kalt Zanzibar, (1637 kvadratkilometer) og Pemba (974 kvadratkilometer), som begge hever seg cirka 90 meter over havet. Øyene består av hevet korallrev, dekket av leire og sand.

Tanzania dreneres av en rekke elver, lengst er Rufiji, som er 282 kilometer lang.

Slettelandskap

Foto av landskap i Tanzania
Savanne med fjellet Kilimanjaro i bakgrunnen.

Høylandsplatået

Høylandsplatået utgjør mesteparten av arealet i Tanzania. Fjellplatået tilhører det afrikanske skjold og er en sørlig analog til det østafrikanske høyland.

Savanne

Serengetisavannen på 30 000 kvadratkilometer med flere nasjonalparker (Serengeti Nasjonalpark) og viltreservater.

Rift Valley

Tanzania

Det finnes flere vulkantopper i landet. Bildet viser vulkanen Meru, 4565 moh., som ligger i nord.

Av /KF-arkiv ※.

Rift Valley strekker seg gjennom det vestlige Tanzania og omfatter de store sjøer med blant annet Tanganyikasjøen. Langs kanten av søkkegropen finnes flere av Afrikas høyeste fjell.

Fjell

Langs kanten av Riftdalen i vest finnes flere av Afrikas høyeste fjell, mens i Øst-Tanzania finnes Eastern Arc Mountains med topper over 2000 meter over havet.

Kilimanjaro

Kilimanjaro

Kilimanjaro. Hovedfjellet Kibo.

Av /KF-arkiv ※.

Kilimanjaro er Afrikas høyeste fjell og blant verdens største stratovulkaner. Vulkanen er sovende og sammensatt av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler.

Meru

Meru er Afrikas fjerde høyeste fjell og Tanzanias nest høyeste. Fjellet er en semiaktiv stratovulkan.

Vulkankrater

De høyeste toppene er vulkanske. De fleste av fjelltoppene er utslokte vulkaner som danner kaldera, blant annet Ngorongoro. Noen av fjelltoppene er semiaktive vulkaner, som Kibo, og noen er aktive, som Ol Doinyo Lengai. Mange av kratrene har kratersjø, som for eksempel Ngozi.

Isbreer

Mange av de høyeste toppene dekket av snø og isbreer forekommer i høyfjellet, for eksempel Furtwängler og Rebmann på toppen av Kilimanjaro.

Elver

Victoriasjøen
Utsikt over Victoriasjøen fra Mwanza, Tanzania.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kagera er Victoriasjøens lengste tilløp og blir regnet som Nilens kildeelv. Ruvuma er grenseelv mellom Mosambik og Tanzania. Rufiji er landets lengste elv. Kalambo er en elv og foss på grensen mellom Zambia og Tanzania med stor fallhøyde.

Innsjøer

Tanganyikasjøen og Victoriasjøen tilhører De store sjøer. Blant Øst-Afrikas sjøer ligger Natronsjøen, Eyasi, Makati og Manyara i Tanzania.

Tanganyikasjøen

Kigoma
Tanganyikasjøen ved Kigoma, Tanzania.
Lisens: CC BY 2.0

Tanganyikasjøen er Afrikas nest største innsjø, og jordens nest dypeste innsjø.

Victoriasjøen

Victoriasjøen er Afrikas største innsjø, kilde til Nilen og jordens nest største ferskvannssjø.

Øyer

I Tanzania finnes øyer både langs kysten og i innsjøene.

Zanzibararkipelet

Sammen med øya Pemba og noen mindre øyer utgjør Zanzibar en autonom del av Tanzania.

Øyer i de store sjøer

I Victoriasjøen finnes blant annet øyene Ukara, Ukerewe og Ubondo.

Bergarter

Berggrunnen består vesentlig av prekambriske vulkanitter, granitter og gneiser. De høyeste områdene består av yngre, vulkansk materiale. Jordsmonnet består av lateritt og bauxitt.

Grunnfjell

Mesteparten av berggrunnen består av prekambriske granitter og gneiser som tilhører det afrikanske skjold.

Dypbergarter

I Rift Valley finnes dypbergarter som er dannet ved rifting, blant annet rombeporfyr.

Ultrabasisk aske og lava

Skjoldvulkanene har lagt igjen vulkansk aske og lava ved eksplosive utbrudd fra hotspot.

Nasjonalparker

Ngorongoro
Bunnen av den vide calderaen Ngorongoro har frodig grasvekst og er beite for store dyreflokker. Ngorongoro er vernet som nasjonalpark.

Nasjonalparker i Tanzania omfatter Arusha, Gombe Stream, Katavi, Kilimanjaro, Kitulo, Manyarasjøen, Mikumi, Ngorongoro, Ruaha, Selous, Serengeti og Tarangire.

Planteliv

Store deler av Tanzania er dekket av gress-savanne med spredt trevegetasjon, blant annet akasier og andre trearter i erteblomstfamilien (Brachystegia, Isoberlinia). Ulike typer skog vokser i større og mindre bestander spredt over mesteparten av landet. Over tregrensen er det gressenger, i nedbørfattige områder er det alpin ørken. I områder som ligger i regnskygge dominerer halvørken- og steppevegetasjon, mens tykke gress- og sivbelter vokser langs innsjøer og sumper. Langs kysten er det en god del mangroveskog.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (9)

skrev Sigrid Sugaren

Hei! Vet du noe mer om geologien til Tanzania?Finnes det spesielle bergarter som bygger opp berggrunnen?I så fall, hvilke?Med vennlig hilsen Bert

svarte Svein Askheim

Tanzania består for en stor del av grunnfjell som tilhører det afrikanske skjold. Dessuten har skjoldvulkanene lagt igjen vulkansk aske og lava. En viktig del av berggrunnen finnes ved Rift Valley der det finnes dypbergarter som ligner på bergarter fra Oslofeltet. Blant annet finnes rombeporfyr.<br />mvh Svein

svarte Sigrid Sugaren

Hei igjen. Har du peiling på jordskjelv i Tanzania?MVH Bert

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg