Geologisk er Tanzania hovedsakelig bygd opp av prekambriske vulkanitter, granitter og gneiser som danner store platåmassiver 800–1500 moh. De høyeste områdene består av yngre, vulkansk materiale.

Høylandsplatået avgrenses i øst av kystsletta, i vest og nord av den store østafrikanske søkkegropa (Rift Valley). Langs kantene av søkkegropsystemet er landmassen hevet og danner markerte høyderygger. I senkningssonen ligger flere høye vulkaner, bl.a. Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

I søkkegropsystemet finner en De store sjøer, bl.a. Tanganyika- og Malawisjøen som danner deler av grensen mot vest. Tanganyikasjøens bunn ligger 358 m under havoverflaten, og er Afrikas laveste punkt. I nord, mot grensen til Uganda og Kenya, ligger Victoriasjøen, 1134 moh.

Sørøst og øst for Victoriasjøen ligger det store savanneområdet Serengeti med Serengeti National Park med et rikt dyreliv. Sørøst for Serengeti ligger det store Ngorongoro-krateret, en kaldera med en diameter på 22,5 km. Den åpne gressletta inne i kalderaen er beitemark for store dyreflokker, både ville og dyr og masaienes kvegflokker. Det sentrale platålandskapet senker seg trinnvis mot den lave kystsletta ved Indiske hav.

Kystsletta ved det indiske hav ble hevet i løpet av tertiær og kvartær, sank senere; havnene i Dar-es-Salaam og Kilwa er anlagt i «druknede» elvemunninger. Kystsletta er delvis dekket av yngre, marine sedimenter, og delvis av korallrev. Sletta brer seg ut i et trekantet lavland bak Dar-es-Salaam og langs Rufijielvens nedre løp.

Utenfor kysten ligger en rekke øyer, skilt fra fastlandet ved den 35 km brede Zanzibar-kanalen. Hovedøyene er Unguja, også kalt Zanzibar, (1637 km2) og Pemba (974 km2), som begge hever seg ca. 90 moh. Øyene består av hevet korallrev, dekket av leire og sand.

Tanzania dreneres av en rekke elver, lengst er Rufiji, 282 km.

Høylandsplatået utgjør mesteparten av arealet i Tanzania. Fjellplatået tilhører det afrikanske skjold og er en sørlig analog til det østafrikanske høyland.

Serengetisavannen på 30 000 km2 med flere nasjonalparker og viltreservater. Les mer...

Rift Valley strekker seg gjennom det vestlige Tanzania og omfatter de store sjøer med bl. a. Tanganyikasjøen. Langs kanten av søkkegropen finnes flere av Afrikas høyeste fjell. Les mer...

Langs kanten av Riftdalen i vest finnes flere av Afrikas høyeste fjell, mens i Øst-Tanzania finnes Eastern Arc Mountains med topper over 2000 moh.

Kilimanjaro

Kilimanjaro er Afrikas høyeste fjell og blant verdens største stratovulkaner. Vulkanen er sovende og sammensatt av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Les mer...

Meru er Afrikas fjerde høyeste fjell og Tanzanias nest høyeste. Semiaktiv stratovulkan. Les mer...

De høyeste toppene er vulkanske. De fleste av fjelltoppene er utslokte vulkaner som danner kaldera bl.a. Ngorongoro, noen er semiaktive vulkaner som Kibo og noen er aktive som Ol Doinyo Lengai. Mange av kratrene har kratersjø som f.eks. Ngozi.

Mange av de høyeste toppene er dekket av snø og isbreer forekommer i høyfjellet f.eks. Furtwängler og Rebmann på toppen av Kilimanjaro.

Kagera er Victoriasjøens lengste tilløp og blir regnet som Nilens kildeelv. Ruvuma er grenseelv mellom Mosambik og Tanzania. Rufiji er landets lengste elv. Kalambo er en elv og foss på grensen mellom Zambia og Tanzania med stor fallhøyde.

Tanganyikasjøen og Victoriasjøen tilhører De store sjøer. Blant Øst-Afrikas sjøer ligger NatronsjøenEyasi, Makati og Manyara i Tanzania.

Afrikas nest største innsjø, jordens nest dypeste innsjø. Les mer...

Afrikas største innsjø, kilde til Nilen og jordens nest største ferskvannssjø. Les mer...

I Tanzania finnes øyer både langs kysten og i innsjøene. 

Sammen med øya Pemba og noen mindre øyer utgjør Zanzibar en autonom del av Tanzania. Les mer...

I Victoriasjøen finnes bl.a. UkaraUkerewe og Ubondo.

Berggrunnen består vesentlig av prekambriske vulkanitter, granitter og gneiser. De høyeste områdene består av yngre, vulkansk materiale. Jordsmonnet består av lateritt og bauxitt.

Mesteparten av berggrunnen består av prekambriske granitter og gneiser som tilhører det afrikanske skjold.

I Rift Valley finnes dypbergarter som er dannet ved rifting, bl.a. rombeporfyr.

Skjoldvulkanene har lagt igjen vulkansk aske og lava ved eksplosive utbrudd fra hotspot.

Arusha , Gombe Stream, Katavi,  Kilimanjaro , Kitulo,  ManyarasjøenMikumiNgorongoroRuahaSelousSerengeti og  Tarangire .

Store deler av Tanzania er dekket av gress-savanne med spredt trevegetasjon, bl.a akasier og andre trearter i erteblomstfamilien(BrachystegiaIsoberlinia). Ulike typer skog vokser i større og mindre bestander spredt over mesteparten av landet. Over tregrensen er det gressenger, i nedbørfattige områder er det alpin ørken. I områder som ligger i regnskygge dominerer halvørken- og steppevegetasjon, mens tykke gress- og sivbelter vokser langs innsjøer og sumper. Langs kysten er det en god delmangroveskog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. april 2011 skrev Sigrid Sugaren

Hei!
Vet du noe mer om geologien til Tanzania?
Finnes det spesielle bergarter som bygger opp berggrunnen?
I så fall, hvilke?

Med vennlig hilsen Bert

18. april 2011 svarte Svein Askheim

Tanzania består for en stor del av grunnfjell som tilhører det afrikanske skjold. Dessuten har skjoldvulkanene lagt igjen vulkansk aske og lava. En viktig del av berggrunnen finnes ved Rift Valley der det finnes dypbergarter som ligner på bergarter fra Oslofeltet. Blant annet finnes rombeporfyr.<br />mvh Svein

26. april 2011 svarte Sigrid Sugaren

Hei igjen.
Har du peiling på jordskjelv i Tanzania?

MVH
Bert

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.