Dyreliv i Tanzania

Tsetseflue, Tanzania
Hos representanter for den afrikanske gruppen er skallen buttere enn hos den asiatiske gruppen, hornene er kortere, ørene større og utstyrt med frynser. Bildet er tatt i Tanzania.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dyrelivet i Tanzania er svært rikt, spesielt i nasjonalparker og reservater. I nord ligger de store nasjonalparkene Serengeti, Tarangire og Kilimanjaro, Ngorongoro-krateret og det aride Mkomazi-reservatet. Lengre sør er nasjonalparkene Ruaha og Mikumi og reservatet Selous, med mye uberørt natur og landets største elefantbestand.

Tanzania har en meget artsrik pattedyrfauna, 14 av de 320 artene er stedegne (endemiske). Elefant, flodhest, kafferbøffel, løve og leopard finnes i de fleste parkene. I tillegg er sjiraff, sebra, mange antiloper og gaseller, flekkhyene, små rovdyr og aper tallrike. Spissneshorn og gepard har etter hvert blitt sjeldne.

Mer enn 1000 fuglearter er observert, og av disse er hele 21 stedegne, blant annet serengetifrankolin, pembagrønndue, rødhodet dvergpapegøye, usambarahubro og fem solfugler. Dagrovfugler, skjeggfugler, råkefugler, svaler, turakoer, solfugler og vevere er tallrike og iøynefallende arter. I åpent terreng er struts, sekretærfugl, gribber, hønsefugler, trapper og viper karakteristiske.

Nilkrokodille finnes i mange elver og innsjøer. Panserkrokodille finnes i Tanganyikasjøen. Mange slange- og øglearter finnes, blant annet pytoner, mambaer, puffaddere, gekkoer og agamer. Victoria-, Tanganyika- og Malawisjøen har rikt fiskeliv med mange endemiske arter, i første rekke ciklider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg