kaldera

For mer enn 9000 år siden skapte et enormt vulkanutbrudd en stor kaldera på sørenden av Onekotanøya i Kurilene. I dag bærer kalderaen navnet Tao-Rusyr.

Kaldera, kjeleformet fordypning i jordskorpen, vanligvis flere km i tverrsnitt. Dannet i vulkanske strøk ved at taket eller «proppen» over de flytende massene i dypet synker inn. Dette skjer gjerne under voldsomme utbrudd. Nye vulkaner kan skyte opp i fordypningen, som etter hvert fylles av erosjonsprodukter og vulkanske bergarter. Et kjent eksempel fra USA er det naturskjønne Crater Lake Caldera. I det østlige Middelhav ble det runde havbassenget ved Thera (Santorini) dannet ved at mesteparten av den opprinnelige vulkanøya sank i havet som en sirkelrund propp under en vulkankatastrofe ca. 1500 år f. Kr.

Faktaboks

Uttale
kaldˈera
Også kjent som

caldera

Under den intense vulkanske virksomheten i Oslofeltet i permtiden ble det dannet mange kalderaer. Fordypningene i den tids overflate er forlengst utjevnet ved erosjon, men strukturene i dypet er bevart. Ca. 20 slike dypsnitt under kalderaene viser seg her som ringformede bruddsoner eller runde eruptivganger som samtidig er grense mellom forskjellige bergarter. Karakteristiske kalderastrukturer er f.eks. Bærumskalderaen og Nittedalskalderaen.

På Vøringplatået vest for Bodø fins restene av en undersjøisk kjempekaldera som ble dannet ved vulkanismen under åpningen av det nordlige Atlanterhavet for 50–55 millioner år siden. (Se også supervulkan).

Ordet kaldera er spansk 'kjele, gryte,' og stammer fra Kanariøyene hvor de først ble beskrevet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg