Lake Victoria
Beliggende ved Nilens bredder, 80 kilometer øst for hovedstaden Kampala, ligger byen Jinja. Her møter Den hvite Nil Afrikas største innsjø, Victoriasjøen.
Lake Victoria
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ruwenzori nasjonalpark

Ruwenzori nasjonalpark omfatter flere økosystemer. Blant annet ligger Ugandas og Afrikas tredje høyeste fjell, Mount Stanley, i nasjonalparken.

Uganda (Murchison nasjonalpark)

Murchison Falls har en samlet fallhøyde på 122 meter. Fossefallene ligger i den sørlige delen av Murchison Falls nasjonalpark. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Uganda ligger ved ekvator i Øst-Afrika. Landet grenser mot Kenya i øst, Sør-Sudan i nord, Tanzania i sør, Rwanda i sørvest og Den demokratiske republikken Kongo i vest. Landarealet i Uganda utgjør 241 551 kvadratkilometer, hvor det sentralafrikanske platå dekker omtrent 80 prosent av arealet. Grenseområdene i vest er en del Riftdalen, som strekker seg 4000 kilometer fra Malawi gjennom Uganda og videre til Rødehavet. Uganda er delt inn i fire regioner – vest, øst, nord og sentralt.

Fjellområdene

Uganda har en gjennomsnittlig høyde på rundt 1100 meter over havet, og kan karakteriseres som et fjelland. I vest, nær grensen til Den demokratiske republikken Kongo, ligger den 120 kilometer lange og 65 kilometer brede fjellkjeden Ruwenzori. Fjellkjeden rommer blant annet Ugandas høyeste og Afrikas fjerde høyeste fjell – Mount Stanley, som ligger 5109 meter over havet. Ruwenzori er bevokst med tropisk regnskog i de lavereliggende områdene, og kjennetegnes av bambusskog, kjempelyngskog og isbreer i de høyereliggende partiene.

I det østlige Uganda, nær grensen til Kenya, ligger det vulkanske fjellmassivet Mount Elgon. Høyfjellsplatået stiger 3070 meter fra de omkringliggende slettene, hvor selve vulkankrateret har en diameter på 8 kilometer og er 600 meter dypt. Mount Elgon regnes som den eldste utdødde vulkanen i Øst-Afrika. Wagagai, det høyeste punktet på Mount Elgon, ligger 4321 meter over havet. Fjellkjeden er en del av Mount Elgon nasjonalpark, som ble opprettet i 1968.

Innsjøer og elver

Elver og innsjøer danner rundt 44 000 kvadratkilometer av Uganda. Victoriasjøen er den største innsjøen i Afrika med et areal på 68 800 kvadratkilometer. Innsjøen deler grenser med Tanzania og Kenya, hvor rundt 45 prosent av arealet ligger i Uganda. Victoriasjøen har en gjennomsnittsdybde på 40 meter og er 85 meter på det dypeste. Innsjøen tilhører det østafrikanske platå, og det er estimert at Victoriasjøen ble dannet for rundt 400 000 år siden.

Den hvite Nil flyter nordvest fra Victoriasjøen mot Kyogasjøen, og videre nordover mot Albertsjøen, før den etter 200 kilometer når grensen til Sør-Sudan. Victoriasjøen betraktes som en av Den hvite Nils kilder, som sammen med Den blå Nil utgjør verdens lengste elv, Nilen. Den hvite Nil blir også kaldt «Victorianilen» sør for Albertsjøen.

Nasjonalparker

Uganda har 10 offisielle nasjonalparker med en rik variasjon av flora og fauna. Bwindi nasjonalpark i sørvest er kjent for være leveområdet til de utrydningstruede fjellgorillaene. Ruwenzori nasjonalpark i vest omfatter flere økosystemer, og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Queen Elizabeth nasjonalpark i det vestlige Uganda er et av de mest artsrike områdene i landet, og er leveområdet for over 600 fuglearter og 95 pattedyr. Murchison Falls nasjonalpark i nordvest er en av de mest besøkte i Uganda, og her ligger blant annet fossefallene Murchison Falls. I tillegg er nasjonalparkene Lake Mburo, Mount Elgon, Semuliki, Kidepo, Kibale, Mgahinga Gorilla representert i Uganda.

Klima og vegetasjon

Uganda kjennetegnes av et varmt tropisk klima i de lavereliggende områdene med to årlige nedbørsperioder. Fjellkjedene Mount Elgon og Ruwenzori har et vesentlig kaldere klima, hvor de høyeste toppene i perioder kan være dekket av snø og is. De varmeste og tørreste delene av landet ligger i nordøst, mot grensen til Kenya og Sør-Sudan.

Uganda omfatter flere økosystemer som inkluderer blant annet tropisk regnskog, innsjøer, savanner, våtmark, fjell, fosser og isbreer. Landet har også store områder med dyrkbar jord, og et rikt mangfold av planter og vekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg