Faktaboks

Ngorongoro
Uttale
ngorˈongoro
Ngorongoro naturvernområde, kjent for et rikt dyreliv.
Ngorongoro naturvernområde, kjent for et rikt dyreliv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ngorongoro er et naturvernområde som ligger i Arusharegionen i det nordlige Tanzania, 180 kilometer vest for byen Arusha. Naturvernområdet er tilholdssted for de fleste kjente afrikanske pattedyr. Området har den høyeste tettheten av storvilt i Afrika, anslagsvis 25 000 av dyr som løver, hyener, neshorn, flodhester, elefanter, sebraer, gnuer, antiloper, gaseller, villsvin og bavianer. I tillegg kommer et rikt fugleliv.

Naturvernområdet utgjør i dag totalt 8292 kvadratkilometer, og grenser til Serengeti nasjonalpark i nordvest. Ngorongoro naturvernområdet ble tatt inn i UNESCOs verdensarvliste i 1979.

Ngorongorokrateret

Ngorongoro
Ngorongoro-krateret.
Tanzania

Ngorongoro nasjonalpark, nord i Tanzania, ligger i et vulkansk krater, og har den høyeste tettheten av storvilt i Afrika.

Av /NTB Scanpix ※.

Ngorongorokrateret ligger innenfor naturvernområdets grenser. Krateret er verdens største intakte inaktive vulkanske krater (kaldera). Det ligger på 2 200 meter over havet, er om lag 700 meter dypt og dekker et areal på 326 kvadratkilometer.

Ngorongoro hadde sitt siste vulkanske utbrudd for omkring 2,5 millioner år siden. Kalderaen utgjør 3 prosent av nasjonalparken.

Historie

Navnet Ngorongoro refererer til lyden av kubjeller (ngoro ngoro) og ble gitt av Masai-folket som historisk har brukt området til kvegbruk. Det er først mot slutten av 1800-tallet at det er kjent at europeere kom til området. De første europeerne benyttet området til jakt og jordbruk. Fra 1920-tallet ble jakt i økende grad regulert gjennom innføring av jakttillatelser i spesifikke områder. Etter etableringen av Serengeti nasjonalpark i 1951 ble Ngorongoro utskilt fra nasjonalparken, og fikk i 1959 status som naturvernområde (Ngorongoro Conservation Area). Som en konsekvens ble masaifolket flyttet fra Serengeti til Ngorongoro.

Fra 2009 har derimot all menneskelig aktivitet (utover turisme) vært ulovlig innenfor Ngorongorokrateret. Dette har ført til konflikter mellom masaier og andre kvegholdere som hevder historiske brukerrettigheter i området og Ngorongoro Conservation Area Authority, som administrerer naturvernområdet på vegne av tanzanianske myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg