Det afrikanske skjold, fikk sin nåværende form da Sør-Amerika, Antarktis og Australia rev seg løs fra det store Gondwana-kontinentet for mindre enn 200 millioner år siden. Afrika er verdens nest største kontinent og inneholder noen av de eldste bergartene i verden.

Se også artikkelen om jordskorpeplate.

Det afrikanske skjold er en kontinental tektonisk plate. For 250 millioner år siden ble alle kontinenter samlet i superkontinentet Pangea, som begynte å sprekke opp for 150 millioner år siden. Afrika fremkom som eget kontinent da India rev seg løs for 130 millioner år siden og Sør-Amerika rev seg løs for 80 millioner år siden.

I Øst-Afrika finnes Rift Valley der det afrikanske skjold er sterkt oppsprukket. Rødehavet utgjør en spredningssone som danner østgrensen mot India. Vestgrensen langs det afrikanske skjold er en spredningssone (den midtatlantiske rygg) mot det amerikanske kontinent.

Det afrikanske skjold består av fire subkontinenter (kraton): Kalahari, Kongo, Sahara og det vestafrikanske kraton. Subkontinentene ble dannet ved oppsprekkingen av Gondwanaland. Mellom disse subkontinentene finnes yngre bergarter.

Afrika består i grove trekk av fire geologiske hovedregioner: Det afrikanske alpinsystemet, Afrikamassivet, den sørafrikanske platform og det østafrikanske høyland. Det afrikanske alpinsystemet i Nord-Afrika omfatter Atlas fjellkjedesystem og Sahara. Afrikamassivet omfatter høydeområdene i sentrale og vestlige deler av Afrika. Den sørafrikanske platform inneholder noen av verdens eldste bergarter som er datert til 3400 milliarder år. Det østafrikanske høyland omfatter et sammenhengende fjellmassiv som er gjennomskåret av dype sprekker tilhørende Rift Valley.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.