Klima i Tanzania

Ngorongoro nasjonalpark, nord i Tanzania, ligger i et vulkansk krater, og har den høyeste tettheten av storvilt i Afrika. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Zanzibar, like utenfor kysten, er blant annet et populært feriested for turister. Bildet viser en taxibåt og en strandhytte i Nungwi, nær nordspissen av øya. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tanganyikasjøen danner grensen mot Kongo (Zaïre) i vest, og er en av Afrikas største innsjøer. Den er også verdens nest dypeste innsjø (etter Bajkal). Bildet er fra Kigoma Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Det finnes flere vulkantopper i landet. Bildet viser vulkanen Meru, 4565 moh., som ligger i nord. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Gnuflokker med flere millioner dyr krysser den vidstrakte Serengetisletten på sine årlige vandringer. Fra Serengeti nasjonalpark. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Mesteparten av Tanzania har tropisk savanneklima med nedbørfattig årstid fra juni til oktober. Årsnedbøren går opp i 1000–1500 mm ved kysten og langs nedbørrike fjellskråninger. Den sentrale delen har steppeklima med utpreget tørketid og årsnedbør ca. 500 mm, til dels lavere.

Årsmiddeltemperaturen ved kysten er ca. 26 °C, med liten variasjon gjennom året. Varmeste måneder er februar og mars, da luftfuktigheten også er høy. Ved 1000 til 1200 moh. er middeltemperaturene for juli fra ca. 15 °C til over 20 °C. Det er varmest ved begynnelsen av regntiden, middeltemperaturen for oktober og november er ca. 25 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Sigrid Sugaren

Hei!Lurer på om Tanzania er spesielt utsatt for ekstremvær?Er det mye torden og lyn, tornadoer eller orkaner i landet? Lurer også på om landet er utsatt for vandrende lavtrykk?Ville vært kjempefint med et kjapt svar!mvh Bert

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei BertTakk for spørsmål.Denne artikkelen har for tiden ingen fagansvarlig som kan besvare spørsmålet. Dette vil først komme på plass i løpet av sommeren.Meteorologisk institutt (http://snl.no/users/2171) er ansvarlig for temaområdet: Klima i verdens land. De har skrevet artikler om klimaet i mange land, men ikke om Tanzania. Kanskje du kan sende en melding til dem, spørre om været og samtidig oppfordre dem til å skrive en artikkel om klimaet i Tanzania?Beste hilsen Kjell-Olav HovdeRedaksjonssekretær

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg