Ngorongoro nasjonalpark, nord i Tanzania, ligger i et vulkansk krater, og har den høyeste tettheten av storvilt i Afrika. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tanzania av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Zanzibar, like utenfor kysten, er blant annet et populært feriested for turister. Bildet viser en taxibåt og en strandhytte i Nungwi, nær nordspissen av øya. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tanzania av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Tanganyikasjøen danner grensen mot Kongo (Zaïre) i vest, og er en av Afrikas største innsjøer. Den er også verdens nest dypeste innsjø (etter Bajkal). Bildet er fra Kigoma Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tanzania av P.A. Berntsen/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Det finnes flere vulkantopper i landet. Bildet viser vulkanen Meru, 4565 moh., som ligger i nord. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tanzania av Bertelsmann Lexikon-Verlag, Gütersloh/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Gnuflokker med flere millioner dyr krysser den vidstrakte Serengetisletten på sine årlige vandringer. Fra Serengeti nasjonalpark. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Tanzania av P.A. Berntsen/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Mesteparten av Tanzania har tropisk savanneklima med nedbørfattig årstid fra juni til oktober, årsnedbøren går opp i 1000–1500 mm ved kysten og langs nedbørrike fjellskråninger. Den sentrale delen har steppeklima med utpreget tørketid og årsnedbør ca. 500 mm, til dels lavere. Årsmiddeltemperaturen ved kysten er ca. 26 °C, med liten variasjon gjennom året. Varmeste måneder er februar og mars, da luftfuktigheten også er høy. Ved 1000 til 1200 moh. er middeltemperaturene for juli fra ca. 15 °C til over 20 °C. Det er varmest ved begynnelsen av regntiden, middeltemperaturen for oktober og november er ca. 25 °C.

Detaljert klimainformasjon om Tanzania på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mai 2011 skrev Sigrid Sugaren

Hei!
Lurer på om Tanzania er spesielt utsatt for ekstremvær?
Er det mye torden og lyn, tornadoer eller orkaner i landet? Lurer også på om landet er utsatt for vandrende lavtrykk?

Ville vært kjempefint med et kjapt svar!

mvh Bert

9. mai 2011 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei BertTakk for spørsmål.Denne artikkelen har for tiden ingen fagansvarlig som kan besvare spørsmålet. Dette vil først komme på plass i løpet av sommeren.Meteorologisk institutt (http://snl.no/users/2171) er ansvarlig for temaområdet: Klima i verdens land. De har skrevet artikler om klimaet i mange land, men ikke om Tanzania. Kanskje du kan sende en melding til dem, spørre om været og samtidig oppfordre dem til å skrive en artikkel om klimaet i Tanzania?Beste hilsen Kjell-Olav Hovde

Redaksjonssekretær

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.