Regimet for kontroll av missilteknologi

Regimet for kontroll av missilteknologi, Missile Technology Control Regime (MTCR) søker gjennom eksportkontroll å hindre spredning av missiler som kan være leveringsmidler for alle typer masseødeleggelsesvåpen, det vil si atomvåpen, kjemiske og bakteriologiske våpen.

Regimet har 35 medlemsland, blant annet alle de nordiske landene. India ble medlem i 2016 og er det første nye medlemslandet siden Sør-Korea sluttet seg til regimet i 2001. Det franske utenriksministeriet er kontaktpunkt for MTCR.

MTCR ble etablert i 1987 av G7-landene for å kontrollere eksport av missilteknologi som kunne nyttes til fremstilling av leveringsmidler for atomvåpen. Sammen med Australia, Belgia, Danmark, Luxembourg, Nederland og Spania sluttet Norge seg til dette regimet i 1990.

I 1990–1991 ble klart at blant annet flere land i den tredje verden hadde ballistisk rakettkapasitet og tilgang til kjemiske og bakteriologiske våpen. Mot denne bakgrunn ble det på MTCRs 6. plenumsmøte i Oslo i 1992, som var ledet av Norge og innledet det norske formannskapet fra juni 1992 til mars 1993, besluttet å utvide kontrollen til å omfatte missiler og mindre ubemannede luftfarkoster som kan være leveringsmidler for kjemiske og bakteriologiske våpen i tillegg til atomvåpen. I MTCR er dette vedtaket kjent som «The Oslo Guidelines».

Norge hadde også formannskapet i perioden fra september 2014 til oktober 2015. 

MTCR-landene tok i 2002 initiativ til en internasjonal kodeks mot missilspredning: The Hague Code of Conduct against Ballistic Missile Proliferation (HCOC). 139 land har sluttet seg til denne kodeksen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.