Eksportkontroll, foretas av myndighetene i en rekke land for å sørge for at eksporten av våpen og militært materiell skjer i samsvar med vedkommende lands sikkerhets- og forsvarspolitikk og at eksporten av flerbruksvarer ikke bidrar til spredning av masseødeleggelsesvåpen (kjernevåpen, kjemiske og biologiske våpen), samt leveringsmidler for slike våpen.

Den norske eksportkontrollen er hjemlet i Lov av 18. desember 1987 nr. 93 om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. Utenriksdepartementet har ansvaret for kontrollen med eksport fra Norge av våpen, ammunisjon og annet militært materiell, flerbruksvarer, samt relevant teknologi og tjenester. Utenriksdepartementets forskrift av 19. juni 2013 representerer det operative hjemmelsverket for utøvelse av kontrollen.

For Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell, samt teknologi og tjenester for militære formål er det vedtatt egne retningslinjer, senest revidert 16. september 2013. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.