Missilkontrollregimet (MTCR) er et uformelt forum for samarbeid om eksportkontroll med sikte på å hindre spredning av missiler som kan levere masseødeleggelsesvåpen, det vil si atomvåpen, kjemiske og bakteriologiske våpen.

Faktaboks

Også kjent som

The Missile Technology Control Regime (MTCR)

35 land deltar i MTCR. Det er 25 europeiske land, herunder alle de nordiske landene, videre Canada og USA i Nord-Amerika, Argentina og Brasil i Sør-Amerika, Sør-Afrika i Afrika, India, Japan og Sør-Korea i Asia, samt Australia og New Zealand i Oseania. Alle de ni atommaktene, unntatt Israel, Kina og Nord-Korea, er tilsluttet MTCR.

Estland, Kasakhstan, Kypros og Latvia har meddelt at de følger regimets retningslinjer for eksportkontroll, men deltar ikke i MTCR (2023). Disse fire landene har status som «MTCR-partnere».

Det franske utenriksministeriet er kontaktpunkt for MTCR.

Historikk

MTCR ble etablert i 1987 av G7-landene for å kontrollere eksport av missilteknologi som kunne brukes til fremstilling av leveringsmidler for atomvåpen. Sammen med Australia, Belgia, Danmark, Luxembourg, Nederland og Spania sluttet Norge seg til dette regimet i 1990.

I 1990–1991 ble klart at blant annet flere land i det som den gangen ble omtalt som den tredje verden hadde ballistisk rakettkapasitet og tilgang til kjemiske og bakteriologiske våpen. Dette var bakgrunnen for at det ble besluttet på MTCRs sjette plenumsmøte i Oslo i 1992 å utvide kontrollen til å omfatte missiler og mindre ubemannede luftfarkoster som kan være leveringsmidler for kjemiske og bakteriologiske våpen i tillegg til atomvåpen. I MTCR er dette vedtaket kjent som «Oslo-retningslinjene», «The Oslo Guidelines».

Dette plenumsmøtet var ledet av Norge og innledet det norske formannskapet fra juni 1992 til mars 1993. Med dette var Norge det første landet som ikke var medlem av G7 som hadde formannskapet i MTCR. Norge hadde også formannskapet i perioden fra september 2014 til oktober 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg