Innsjø i en av Ugandas nasjonalparker, Queen Elizabeth National Park, som ligger sørvest i landet, nær grensen til Kongo.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

En sadelnebbstork blant hvitbrystskarver (Phalacrocorax lucidus) i Queen Elizabeth National Park.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Tresavanne og gress-savanne dekker størsteparten av Uganda. I nordøst er det steppevegetasjon. I vest er det regnskog, størstedelen er ryddet bort (8 % av landet er skog). I fjellene vokser bambus og treaktige lyngarter, høyest oppe er det engvegetasjon. Sumpområdene domineres av papyrus og andre arter i starr- og gressfamilien.

Pattedyrfaunaen er meget rik og omfatter nesten 350 arter. Primatene omfatter fjellgorilla og sjimpanse (i vest), husarape, marekatter, guereza, kolobusaper og galagoer. Den lille skogelefanten forekommer i vest mens savanneelefant, spissneshorn, sjiraff og kafferbøffel er vanlige i noen nasjonalparker. Løve, leopard, mindre kattedyr, snikekatter, flekkhyene og tallrike antiloper har stor utbredelse.

Mer enn 1050 fuglearter er observert. Hegrer, storker, frankoliner, voksetere (tidligere: honninggjøker), råker, bietere, isfugler, hornfugler og skjeggfugler er karakteristiske. Av spurvefuglene må fremheves fargerike krattvarslere, solfugler, stærer og vevere. Gråkrontranen er nasjonalfugl. Mange rovfugler, bl.a. flodørn, gribber, slangeørner, kamp-, topp- og gjøglerørn og sekretærfugl.

165 krypdyr- og mer enn 40 amfibiearter. Nilåbor og Tilapia-arter er de viktigste av mer enn 50 ferskvannsfisker. Malariamygg og tstsefluer er noen steder svært plagsomme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.