Planteliv og dyreliv i Uganda

Innsjø i en av Ugandas nasjonalparker, Queen Elizabeth National Park, som ligger sørvest i landet, nær grensen til Kongo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En sadelnebbstork blant hvitbrystskarver (Phalacrocorax lucidus) i Queen Elizabeth National Park.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tresavanne og gress-savanne dekker størsteparten av Uganda. I nordøst er det steppevegetasjon. I vest er det regnskog, størstedelen er ryddet bort (8 % av landet er skog). I fjellene vokser bambus og treaktige lyngarter, høyest oppe er det engvegetasjon. Sumpområdene domineres av papyrus og andre arter i starr- og gressfamilien.

Pattedyrfaunaen er meget rik og omfatter nesten 350 arter. Primatene omfatter fjellgorilla og sjimpanse (i vest), husarape, marekatter, guereza, kolobusaper og galagoer. Den lille skogelefanten forekommer i vest mens savanneelefant, spissneshorn, sjiraff og kafferbøffel er vanlige i noen nasjonalparker. Løve, leopard, mindre kattedyr, snikekatter, flekkhyene og tallrike antiloper har stor utbredelse.

Mer enn 1050 fuglearter er observert. Hegrer, storker, frankoliner, voksetere (tidligere: honninggjøker), råker, bietere, isfugler, hornfugler og skjeggfugler er karakteristiske. Av spurvefuglene må fremheves fargerike krattvarslere, solfugler, stærer og vevere. Gråkrontranen er nasjonalfugl. Mange rovfugler, bl.a. flodørn, gribber, slangeørner, kamp-, topp- og gjøglerørn og sekretærfugl.

165 krypdyr- og mer enn 40 amfibiearter. Nilåbor og Tilapia-arter er de viktigste av mer enn 50 ferskvannsfisker. Malariamygg og tstsefluer er noen steder svært plagsomme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg