tilapia

Tilapia som matfisk, Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tilapia er et navn som brukes ganske upresist om en rekke ulike arter fisk i familien ciklider.

Faktaboks

Uttale
tilˈapia

Ciklidene er en meget artsrik familie med over 1700 arter beskrevet. Mange arter har også skiftet navn opp gjennom årene, slik at det er svært mye uklarhet og feil i navnebruken. Tilapia er egentlig navnet på en slekt innen denne familien, og dette slektsnavnet har over tid blitt brukt på mange av de kommersielt viktigste artene. Det som kompliserer det hele er at de artene som utgjør hovedmengden av tilapia som fiskes eller drettes opp i dag ikke lenger tilhører slekten Tilapia. Derimot tilhører de slektene Coptodon eller Oreochromis.

Kroppen til de ulike artene som kalles tilapia er høy og flattrykt fra sidene. Ryggfinnen er lang, og hos en del arter har de en svart flekk i bakre del. Tilapia-artene er opprinnelig utbredt i Afrika.

Tilapia-artene er svært viktige mat- og oppdrettsfisker globalt, spesielt i Asia, Afrika og Sør-Amerika. FAO (Food and Agriculture Organization) oppsummerer årlig den totale oppdrettsproduksjonen av tilapia (mange arter) samt hvor mye som fiskes. Totalt ble det i 2018 produsert over 6 millioner tonn i oppdrett, mens det ble fisket over 6,8 millioner tonn.

Flere arter brukes også som akvariefisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg