sekretærfugl

.
Lisens: fri

Sekretærfugl (Secretarybird)

Artikkelstart

Sekretærfugl er en stor, eiendommelig rovfugl som lever på åpne gressletter i Afrika sør for Sahara. Den er eneste art i sekretærfuglfamilien Sagittariidae i ordenen haukefugler (Accipitriformes).

Faktaboks

Uttale
sekretˈærfugl
Også kjent som
Sagittarius serpentarius

Den er nasjonalfugl i Sudan, og finnes på våpenskjoldene til Sudan og Sør-Afrika.

Bygning

Sekretærfuglen er om lag 120 centimeter lang og på størrelse med en trane. Med sine lange bein minner den ved første øyekast mer om storker enn andre rovfugler. Visse trekk deles med andre rovfugler, spesielt det ørnelignende hodet. Den er hvit, grå og svart med lang hale og lange ben med løpeføtter (ikke rovføtter).

Levevis

Den lever på gressletter i Afrika hvor den for det meste spiser slanger og andre krypdyr. Sekretærfugl kalles også slangefalk.

Den bygger store reir i toppen av frittstående trær på savannen, tilbringer mesteparten av dagen på bakken og flyr sjelden.

Navnet

Sekretærfuglen har visstnok fått navnet sitt fordi den har en lang fjærdusk på bakhodet som kan ligne på gamle dagers «fjærpenn bak øret». En alternativ tolkning er at navnet skyldes franskspråklig forvanskning av det arabiske uttrykket saqr et-tair («jaktfugl»).

Systematikk

Sekretærfugl er eneste nålevende art i sekretærfuglfamilien. Fossile former er kjent fra Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg