. fri

Sekretærfuglen er en stor, eiendommelig rovfugl som lever på åpne gressletter i Afrika sør for Sahara. Den er eneste art i sekretærfuglfamilien Sagittariidae i ordenen haukefugler (Accipitriformes).

Den er nasjonalfugl i Sudan, og finnes på våpenskjoldene til Sudan og Sør-Afrika.

En ca. 120 cm lang fugl, stor som en trane. Sekretærfuglen, med sine lange bein, minner ved første øyekast mer om storker enn andre rovfugler. Visse trekk deles med andre rovfugler, spesielt det ørnelignende hodet. Hvit, grå og svart med lang hale og lange ben med løpeføtter (ikke rovføtter).

Lever på gresssletter i Afrika hvor de spiser mest slanger og andre krypdyr. Kalles også slangefalk. 

Bygger store reir i toppen av frittstående trær på savannen. Tilbringer mesteparten av dagen på bakken og flyr sjelden.

Har visstnok fått navnet sitt fordi den har en lang fjærdusk på bakhodet som kan ligne på gamle dagers «fjærpenn bak øret». En alternativ tolkning er at navnet skyldes franskspråklig forvanskning av det arabiske uttrygget saqr et-tair («jaktfugl»).

Sekretærfuglen er eneste nålevende art i sekretærfuglfamilien. Fossile former er kjent fra Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.