Desintegrasjon beskriver omdanningen av en atomkjerne gjennom radioaktive prosesser. Dette skjer ved utsendelse av alfa-, beta- eller gammastråling.

Faktaboks

Uttale
desintegrasjˈon
Etymologi
av des- og latin ‘hel’, oppdeling.
Også kjent som

radioaktivt henfall

Fysisk beskrivelse

Illustrasjon av desintegrasjonen til en atomkjerne.

Eksempel på desintegrasjon hvor en tung og ustabil atomkjerne (til venstre) bestående av protoner og nøytroner (blå og lilla kuler) henfaller til en alfapartikkel (bestående av to protoner og to nøytroner) og en mindre atomkjerne.

Illustrasjon av desintegrasjonen til en atomkjerne.
Lisens: CC BY SA 3.0

En ustabil atomkjerne vil henfalle til mindre komponenter helt til at en stabil tilstand oppnås. Et slikt henfall kalles for desintegrasjon. Figuren viser et eksempel på dette, hvor en ustabil atomkjerne desintegrerer til en alfapartikkel og en mindre atomkjerne.

Desintegrasjon av atomkjerner kan forårsake katastrofal ødeleggelse av biologisk vev som eksponeres for desintegrasjonen. I kontrollert form, vil derimot desintegrasjonen kunne benyttes til praktiske formål, for eksempel i røykvarslere.

Annen betydning

I samfunnsvitenskapene er desintegrasjon en betegnelse for sammenbrudd i eller oppløsning av en gruppe (samfunn, organisasjon) som følge av mangel på felles verdinormer, lederskap eller liknende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg