Tatar, opprinnelig navn på en mongolsk stamme, men etter mongolenes erobring av Russland brukt som betegnelse på en tyrkisk folkegruppe ved Volga.

I middelalderen ble tatar i Europa en vanlig betegnelse på tyrkere og på nomadefolkene i Russland og Sentral-Asia, jamfør det norske ordet tater. Formen tartar skyldes en folkeetymologi (latin tartarus, 'helvete'), idet man antok at de hedenske mongolske og tyrkiske erobrerfolkene var sendt av djevelen og kom direkte fra helvete (ex tartaro).

Tatarene teller nå (2009) i overkant av 7 millioner, bosatt i den russiske republikken Tatarstan og ellers spredt i andre deler av Russland foruten blant annet i Kasakhstan, Usbekistan, Ukraina og Romania. De er tyrkisktalende, og de fleste er sunni-muslimer. Tradisjonell hovednæring er en blanding av jordbruk og husdyrhold, og de har også en sterk tradisjon som håndverkere og handelsfolk.

Fra middelalderen av var samfunnet sterkt lagdelt med en khan på toppen, og dette systemet holdt seg i stor grad frem til den russiske revolusjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. september skrev Yulia Shakirova

"Fra middelalderen av var samfunnet sterkt lagdelt med en khan på toppen, og dette systemet holdt seg i stor grad frem til den russiske revolusjon".

Systemet med "khan på toppen" ble nedlagt hundrevis år før den russiske revolusjon, da Ivan IV tok Kazan.

12. september svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentaren. Vi skal få en fagperson til å vurdere den og revidere artikkelen etter behov, men det kan ta litt tid siden vi for øyeblikket mangler fagansvarlig for dette emnet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.