tatarer
Tatarer i Armenia i 1840-årene.
Av .
Carl Gustav mot tatarene

Svenske kong Carl 10 Gustav møtte tatarene i slaget ved Warszawa i 1656, der tatarene sloss på Polen-Litauens side.

Av .

Tatar var opprinnelig navn på en mongolsk stamme, men etter mongolenes erobring av Russland brukt som betegnelse på en tyrkisk folkegruppe ved Volga.

Faktaboks

Uttale
tatˈar
Også kjent som

tartar

Tatarene teller (2010) i underkant av sju millioner. De er bosatt i Russland, særlig i republikkene Tatarstan og Basjkortostan, og på den omstridte halvøya Krim. Det bor mange også i andre deler av Russland foruten blant annet i Kasakhstan, Usbekistan, Ukraina, Turkmenistan og ved Svartehavskysten i Romania. Små grupper tatarer bor også i Polen og Litauen.

Tatarisk er språk i den tyrkiske språkfamilien, og de fleste er sunnimuslimer. Tradisjonell hovednæring er en blanding av jordbruk og husdyrhold, og de har også en sterk tradisjon som håndverkere og handelsfolk. Tatarstan er en av Russlands mest velstående regioner, og har stor utvinning av olje.

Historie

I middelalderen ble tatar i Europa en vanlig betegnelse på tyrkere og på nomadefolkene i Russland og Sentral-Asia, jamfør det norske ordet tater. Formen tartar skyldes en folkeetymologi (latin tartarus, 'helvete'), idet man antok at de hedenske mongolske og tyrkiske erobrerfolkene var sendt av djevelen og kom direkte fra helvete (ex tartaro).

Fra middelalderen av var tatarenes samfunn sterkt lagdelt, og dette systemet holdt seg i stor grad fram til den russiske revolusjon i 1917.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Yulia Shakirova

"Fra middelalderen av var samfunnet sterkt lagdelt med en khan på toppen, og dette systemet holdt seg i stor grad frem til den russiske revolusjon". Systemet med "khan på toppen" ble nedlagt hundrevis år før den russiske revolusjon, da Ivan IV tok Kazan.

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentaren. Vi skal få en fagperson til å vurdere den og revidere artikkelen etter behov, men det kan ta litt tid siden vi for øyeblikket mangler fagansvarlig for dette emnet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg