Pierre Teilhard de Chardin

Faktaboks

Pierre Teilhard de Chardin
Uttale
teijˈa:rdəʃardˈɛ
Født
1881
Død
1955

Pierre Teilhard de Chardin

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Pierre Teilhard de Chardin var en fransk filosof, geolog, paleontolog, fysisk antropolog og jesuittpater. Han deltok i mange forskningsferder og antropologiske og arkeologiske ekspedisjoner, blant annet utgravning av det såkalte pekingmennesket.

Filosofi

I sin levetid hadde han forbud fra sin religiøse orden mot å utgi bøker og holde offentlige forelesninger, men etter hans død er flere av hans verker publisert. Mest kjent er Le Phénomène humain (norsk oversettelse Fenomenet menneske, 1964), som gir uttrykk for en menneskesentrert filosofi på antropologisk-naturvitenskapelig grunnlag, en slags videreføring av Darwins lære, som Teilhard de Chardin fant utilstrekkelig.

I 1965 utkom i norsk oversettelse Det guddommelige miljø, verket hvor hans religiøse helhetssyn kommer mest markant til uttrykk. Teilhard de Chardins synspunkter har visse panteistiske trekk, idet han mener at utviklingen vil gå videre til en tilstand av overpersonlig bevissthet «i et punkt vi kaller Omega», som har mange av de egenskaper som tradisjonelt er blitt tillagt Gud. Teilhard de Chardins synspunkter er til dels blitt sterkt kritisert av andre filosofer og forskere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg