John Eliot Gardiner

Faktaboks

John Eliot Gardiner
Uttale
gˈa:dnə
Født
20. april 1943, Fontmell Magna, Dorset, Storbritannia
John Eliot Gardiner under en prøve i Wrocław, Polen under Wratislavia Cantans-festivalen i 2007.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

John Eliot Gardiner er en britisk (engelsk) dirigent. Han er kjent for sin innsats for historisk informerte fremførelser, opprinnelig av barokkmusikk og særlig Johann Sebastian Bach, men etter hvert også i et bredere repertoar.

Gardiner er grunnlegger av Monteverdi Choir og ensemblene English Barooque Soloists og Orchestre Revolutionnaire et Romantique, og har ledet dem i et stort antall plateinnspillinger.

Gardiner er sønnesønn av egyptologen og språkforskeren Alan Gardiner og grandnevø av komponisten Henry Balfour Gardiner. Han ble adlet til sir i 1990.

Bakgrunn og utdannelse

Gardiner vokste opp i Dorset. Han var en tidlig musikkbegavelse med fiolinen som instrument. Interessen for direksjon meldte seg allerede i tenårene og han fortsatte sine musikkstudier ved kostskolen Bryanston.

Gardiner studerte historie, arabisk og spansk ved King’s College ved Cambridge-universitetet. Etter historieeksamen studerte han musikk i Cambridge med cembalisten Thurston Dart og var elev hos Nadia Boulanger i Paris.

Karriere

Gardiner debuterte offentlig som dirigent da han ledet en fremførelse av Vespro della beata Vergine av Claudio Monteverdi ved King’s College i 1964. Denne fremførelsen var foranledningen til at han etablerte Monteverdi Choir, og med dette koret gjorde han seg bemerket som dirigent de neste årene.

I 1968 etablerte han Monteverdi Orchestra, som ble en del av tidligmusikk-bevegelsen og skiftet navn til English Baroque Soloists i 1977. Gardiner gjorde sin operadebut i 1969 med Tryllefløyten av Wolfgang Amadeus MozartEnglish National Opera. I 1973 ledet han sine første forestillinger på Covent Garden-operaen, av Ifigeneia i Tauris av Christoph Willibald Gluck.

Gardiner utvidet sitt repertoar, særlig med musikk fra 1800-tallet, og fikk i økende grad oppgaver ved de store symfoniorkestrene. Han gjorde sin amerikanske debut med Dallas Symphony Orchestra i 1979 og var sjefdirigent for det kanadiske kringkastingsorkesteret CBC Vancouver Orchestra i 1980–1983.

Han var kunstnerisk leder for Händel-festivalen i Göttingen i 1981–1990, musikksjef ved operaen i Lyon i 1983–1988 og sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Norddeutscher Rundfunk Sinfonieorchester) i 1991–1994.

I 1989 etablerte han Orchestre Révolutionnaire et Romantique i London, som benytter kopier av gamle instrumenter i fremførelser av musikk fra 1800-tallet. Med dette orkesteret fikk han stor oppmerksomhet, turnerte i flere land og gjorde plateinnspillinger, ikke minst med musikk av Hector Berlioz.

I 2000, ved 250-årsminnet for Johann Sebastian Bachs død, gjennomførte Gardiner et prosjekt han kalte Bach Cantata Pilgrimage. Her ledet han i en rekke forskjellige kirker fremførelser med Monteverdi Choir av de fleste av de over 200 bevarte kirkekantatene etter Bach. Det ble gjort opptak av fremførelsene, og Gardiner har fra 2005 gitt dem ut på et eget plateselskap han har kalt Soli Deo Gloria etter den latinske sentensen («Gud alene til ære»), som Bach påførte sine manuskripter.

Gardiner har gjestet flere av de ledende symfoniorkestrene, blant dem Berlinfilharmonien, Gewandhaus-orkesteret i Leipzig og London Symfoniorkester. Han dirigerte Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam første gang i 1994 og har senere gjestet ved mange anledninger.

Plateinnspillinger

Gardiner har ledet over 250 plateinnspillinger for forskjellige plateselskaper. Sentralt står Johann Sebastian Bach, med pasjoner, messer og motetter, og tilnærmet samtlige av kantatene i live-opptak. Gardiner har også spilt inn operaer, oratorier og orkestermusikk av Georg Friedrich Händel, foruten musikk av andre barokkomponister som Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz, Dietrich Buxtehude og Henry Purcell.

Gardiner har ledet innspillinger av klaverkonsertene til Wolfgang Amadeus Mozart, alle de seks store messene til Joseph Haydn, samtlige av symfoniene og klaverkonsertene til Ludwig van Beethoven foruten operaen Fidelio og Missa solemnis, samtlige symfonier av Felix Mendelssohn-Bartholdy og Robert Schumann og dessuten verker av Johannes Brahms.

Han har vært en forkjemper for franske komponister som Hector Berlioz, Jacques Offenbach, Emmanuel Chabrier og Gabriel Fauré, og da særlig førstnevnte. Gardiner har også gjort bemerkede innspillinger av verker av Igor Stravinskij, blant annet av operaen The Rake’s Progress.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gardiner, John Eliot: Bach: Music in the Castle of Heaven, 2015, isbn 978-1400031435, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg