Dietrich Buxtehude

Faktaboks

Dietrich Buxtehude
Uttale
buxtehˈude
Født
1637
Død
9. mai 1707, Lübeck
Fødested omdiskutert. Både Oldesloe i Holstein og Helsingborg i Skåne har blitt omtalt som fødested.

Artikkelstart

Dietrich Buxtehude var en dansk-tysk komponist og kirkemusiker. Han jobbet som organist, henholdsvis i Helsingborg fra 1657, i Helsingør fra 1660 og i Marienkirche i Lübeck fra 1668. I arbeidet gjeninnførte og utvidet han blant annet de berømte Abendmusiken i 1673, som er konserter for adventstiden med oppførelse av kor-, orkester- og orgelverker.

Buxtehude er en av hovedrepresentantene for den nordtyske skolen. Han er også en av de mest betydelige forgjengerne til Johann Sebastian Bach, som i 1705 fikk fire uker tjenestefri for å høre Buxtehude spille i Lübeck. Bach ble imidlertid værende i ytterligere tre måneder.

Buxtehudes komposisjoner har en fast oppbygd form, frisk melodikk og fantasifull harmonikk. Han har et bredt omfang av verker, med kantater for solostemmer og for kor, magnificats, Missa brevis, Das jüngste Gericht, triosonater (fiolin, gambe, cembalo), orgelverker (koralbearbeidelser samt fantasier, preludier og fuger) og klaververker.

Flere av Buxtehudes manuskripter er oppbevart i svenske og danske biblioteker, særlig Universitetsbiblioteket i Uppsala. Det antas at en betydelig andel av Buxtehudes verker har gått tapt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fernström, John (1937). Dietrich Orgemester: En bok om Buxtehude, Finn boken
  • Friis, Niels (1960). Diderik Buxtehude, 2. utgave, Finn boken
  • Moberg, Carl-Allan (1946). Diderik Buxtehude, Finn boken
  • Snyder, Kerala J. (2008). Diderik Buxtehude: Organist in Lübeck, University of Rochester Press (ny utgave – opprinnelig publisert i 1987)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg