Faktaboks

Uttale
dˈå:sit
Corfe
Dorset. I forgrunnen ruver ruinen av borgen Corfe Castle, bygd av Vilhelm Erobreren.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Dorset er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, ved Den engelske kanal. Fylket har 412 905 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 2542 kvadratkilometer, mens grevskapet har 744 041 innbyggere og et areal på 2655 kvadratkilometer.

Administrasjonssenter er Dorchester, mens den folkerikeste byen er Bournemouth. Den tredje største byen er Weymouth som har vært en viktig badeby siden 1800-tallet.

Natur

Dorset gjennomskjæres i øst–vestlig retning av kritthøydene North Dorset Downs som stiger til en høyde av 275 meter over havet, og South Dorset Downs nær kysten. I nord ligger høydedraget Cranborne Chase, mens resten av fylket er lavland. De viktigste elvene er Frome og Stour. Kystlandskapet er sammen med deler av Devons kyst oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Næringsliv

Jordbruket er basert på melkeproduksjon og sauehold, samt dyrking av bygg. Oppdrett av svin og fjærkre, samt skogbruk, har også betydning. Stein brytes ved Portland og Purbeck i den sørlige delen av fylket. Ved kysten finnes forekomster av petroleum. Industrien, som er konsentrert til Bournemouth og nabobyen Poole, omfatter mekanisk, elektronisk og kjemisk industri. Turismen spiller en økende rolle for økonomien, med Bournemouth, Weymouth og Portland som de fremste turiststedene.

Kultur

Dorset har over tretti forskjellige museer, alt fra The Dorset County Museum i Dorchester, som har en omfattende utstilling av grevskapets historie, til The Tank Museum med flere hundre armerte kjøretøyer og tanks. Bournemouth Air Festival trekker hvert over én million tilskuere og byr på både musikk og oppvisningsflyvning. Lighthouse kunstsenter i Poole, BIC, Pavillion Theatre og 02 Academy i Bornemouth er sentrale scener. Orkesteret Bournemouth Symphony Orcestra ble grunnlagt i 1893. Fotballaget AFC Bournemouth spiller i Premier League. Forfatteren og poeten Thomas Hardy kommer herfra og The National Trust eier i dag hans tidligere hus i Dorchester. Ellers har Dorset mer enn 1500 monumenter og flere tusen verneverdige bygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg