Concertgebouw-orkesteret

Artikkelstart

Concertgebouw-orkesteret er et nederlandsk symfoniorkester som ble etablert i 1888, og er et av de ypperste i verden. Sjefdirigent fra 2016 er Daniele Gatti. Han avløste Mariss Jansons, som var sjefdirigent 2004–2015.

Faktaboks

Uttale
kånsˈɛrxəbau-
Også kjent som
eg. Koninklijk Concertgebouworkest, 'Det kongelige konserthusorkester'

Spillested og navn

Concertgebouw (nederlandsk, «Konserthuset») i Amsterdam har vært orkesterets hjem fra starten. Huset ble oppført etter tegninger av arkitekten Adolf Leonard van Gendt og innviet 11. april 1888. Her holdt orkesteret sin første konsert 3. november samme år. Huset er kjent for sin fantastiske akustikk.

Orkesteret ble fra begynnelsen simpelthen kalt Het Concertgebouworkest (Konserthusorkesteret). Ved 100-årsjubileet i 1988 fikk orkesteret det offisielle navnet Koninklijk Concertgebouworkest (Det kongelige konserthusorkester).

Mengelberg

Fiolinisten Willem Kes var den første sjefdirigenten 1888–1895, men i de neste femti årene, frem til 1945, hadde orkesteret den karismatiske og allsidige Willem Mengelberg som sjefdirigent. Han gjorde orkesteret til et av verdens ledende.

Edvard Grieg inviterte orkesteret og Mengelberg til musikkfesten i Bergen i 1898, noe som skapte strid da norske musikere kjente seg forbigått.

Mengelberg bygget opp orkesteret, hevet nivået og ble kjent som en ledende tolker av flere av romantikkens komponister, blant andre Pjotr Tsjajkoviskij. Han var (ved siden av Bruno Walter) den viktigste forkjemperen for Gustav Mahler og gjorde en stor innsats for Richard Strauss og andre samtidige komponister.

Fra 1938 delte han på oppgavene med den betydelige Eduard van Beinum.

Mengelberg ble avsatt i 1945 etter å ha vært for ettergivende overfor de tyske okkupantene. Han fikk ikke lov til å dirigere orkesteret igjen.

Nyere historie

Etter avsettelsen av Mengelberg var Eduard van Beinum alene om ledelsen 1945–1959. Han dirigerte gjerne Anton Bruckners symfonier og fransk musikk og introduserte mange nye verker.

Eugen Jochum og Bernard Haitink var begge sjefdirigenter 1961–1963. Deretter hadde Haitink denne stillingen alene 1963–1988. Haitink gjorde mange kritikerrose plateinnspillinger, ledet orkesteret på et stort antall turneer og arbeidet for å trygge orkesterets økonomiske situasjon. Orkesteret befestet sitt ry som et av verdens beste, og Haitink fikk i 1999 en honorær dirigentstilling.

Hans etterfølger Riccardo Chailly 1988–2004 satte ofte ny musikk på plakaten. Orkesteret og Chailly gjestet ved Festspillene i Bergen i 1998, hundre år etter Griegs musikkfest, med musikk av blant andre Alphons Diepenbrock og Gustav Mahler på programmet.

Orkesteret figurerer på over 1100 plateinnspillinger og DVD-er. Fra 2004 har det produsert konsertopptak på et eget selskap kalt RCO Live.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg