English National Opera, britisk operaselskap, opprinnelig etablert 1931, har spilt under sitt nåværende navn, som gjerne forkortes til ENO, siden 1974. English National Opera er Londons folkeopera og forestillingene synges på engelsk. Operasjef (fra 2015) er Cressida Pollock. Musikksjef (fra 2015) er Mark Wigglesworth. 

Selskapet har fra 1968 hatt tilhold i London Coliseum, som med sine 2359 sitteplasser er det største teatret i London. Det ble bygget som et varietéteater for teatermannen Oswald Stoll etter tegninger av arkitekten Frank Matcham og innviet 24. desember 1904. Under andre verdenskrig tjente det som kantine for luftforsvaret. Det var musikalscene 1945–61 og kino 1961–68. Teatret ble kalt Coliseum Theatre fra 1931, men da English National Opera overtok i 1968 fikk det tilbake sitt opprinnelige navn.

English National Opera ble etablert under navnet Sadler’s Wells Opera Company av teaterdirektøren Lilian Baylis. Kompaniet ble etablert i det nybygde Sadler’s Wells-teatret i Islington i Nord-London (det femte teatret i rekken på dette stedet) med det formål å gi gode forestillinger av både skuespill, opera og ballett til rimelige billettpriser. Åpningen skjedde 6. januar 1931.

Teatret var stengt under andre verdenskrig, i stedet turnerte operakompaniet på de britiske øyer under ledelse av sopranen Joan Cross. Man gjenåpnet i teatret 7. juni 1945 med urpremieren på Peter Grimes av Benjamin Britten. Det kom imidlertid til et brudd med Britten, som gikk ut og startet English Opera Group.

Etter andre verdenskrig hadde også Covent Garden-operaen en tid forestillinger på engelsk, men gikk snart tilbake til å fremføre opera på originalspråket. Sadler’s Wells kunne dermed utvikle seg i kontrast, med utelukkende engelskspråklige forestillinger. Kompaniet ble populært med sin satsing på unge britiske sangere og et bredt repertoar, som blant annet innbefattet de britiske premierene på Leoš Janáčeks operaer under dirigenten Charles Mackerras og kritikerroste Wagner-fremførelser under Reginald Goodall. Colin Davis var en betydelig musikksjef 1961–65.

Selskapet flyttet til London Coliseum hvor de åpnet 21. august 1968 med Mozarts Don Giovanni iscenesatt av John Gielgud. I 1974 skiftet selskapet navn til English National Opera. Det ble i 1984 det første britiske operaselskap som turnerte i USA og man gjestet Sovjetunionen i 1990.

London Coliseum gjennomgikk en grundig oppussing og modernisering med gjenåpning i 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.