English National Opera

English National Opera holder til i London Coliseum.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Inne i London Coliseum.

Artikkelstart

English National Opera er et britisk operaselskap, etablert i 1931 med røtter tilbake til 1889. English National Opera (gjerne forkortet til ENO) er Londons folkeopera, og forestillingene synges på engelsk. Operasjef er fra 2018 Stuart Murphy. Musikksjef er fra 2016 Martyn Brabbins.

Faktaboks

Uttale
ˈiŋgliʃ nˈæʃənəl ˈåpərə
Også kjent som

ENO

Operaselskapet het Sadler’s Wells Opera Company fra 1930-årene og til 1974, da det fikk sitt nåværende navn.

Spillested

Selskapet har fra 1968 hatt tilhold i London Coliseum, som med sine 2359 sitteplasser er det største teatret i London.

Dette ble bygget som et varietéteater for teatermannen Oswald Stoll etter tegninger av arkitekten Frank Matcham, og innviet 24. desember 1904. Teatret ble kalt Coliseum Theatre fra 1931. Under andre verdenskrig tjente det som kantine for luftforsvaret. Det var musikalscene i perioden 1945–1961 og kino i perioden 1961–1968.

Da English National Opera overtok i 1968, fikk teatret tilbake sitt opprinnelige navn London Coliseum. Det gjennomgikk en grundig oppussing og modernisering med gjenåpning i 2004.

Historikk

English National Opera har røtter tilbake til 1889, da teatersjefen Emma Cons ved Old Vic begynte å sette opp opera på engelsk til rimelige billettpriser. En viktig medarbeider var hennes niese Lilian Baylis, som arvet Old Vic i 1912.

Baylis overtok i tillegg Sadler’s Wells-teatret i Nord-London hvor hun fikk oppført en ny teaterbygning (det femte teatret på dette stedet). Det nye teatret her åpnet 6. januar 1931 med Helligtrekongersaften av William Shakespeare og hadde sin første operaforestilling med Carmen av Georges Bizet 20. januar.

Kompaniet, først kjent som «Vic-Wells», ga gode forestillinger av både skuespill, opera og ballett til rimelige billettpriser. Etter hvert ble operavirksomheten konsentrert om Sadler’s Wells-teatret og ble kjent som Sadler’s Wells Opera Company.

Teatret var stengt under andre verdenskrig. I stedet turnerte operakompaniet på de britiske øyer under ledelse av sopranen Joan Cross. Teatret ble tatt i bruk igjen 7. juni 1945 med urpremieren på Peter Grimes av Benjamin Britten. Det kom imidlertid til et brudd med Britten, som gikk ut og startet English Opera Group.

Etter andre verdenskrig hadde også Covent Garden-operaen en tid forestillinger på engelsk, men gikk snart tilbake til å fremføre opera på originalspråket. Sadler’s Wells kunne dermed utvikle seg i kontrast, med utelukkende engelskspråklige forestillinger.

Kompaniet ble populært med sin satsing på unge britiske sangere og et bredt repertoar, som blant annet innbefattet de britiske premierene på Leoš Janáčeks operaer under dirigenten Charles Mackerras og kritikerroste Wagner-fremførelser under Reginald Goodall. Colin Davis var en betydelig musikksjef i perioden 1961–1965.

Selskapet flyttet til London Coliseum, hvor de åpnet 21. august 1968 med Mozarts Don Giovanni iscenesatt av John Gielgud. I 1974 skiftet selskapet navn til English National Opera.

Mark Elder var en betydelig musikksjef i perioden 1979–1993. Selskapet ble i 1984 det første britiske operaselskap som turnerte i USA. Selskapet gjestet Sovjetunionen i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg