Göttingen

Göttingen (det gamle torget)

Göttingen. Det gamle torget med rådhuset, bygd 1369–1444. Bak rådhuset de to åttekantede tårnene til Johanneskirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Göttingen er en by i delstaten Niedersachsen sentralt i Tyskland. Byen har 118 900 innbyggere (2019) og er mest kjent for sitt universitet.

Beskrivelse

Göttingen ligger vest for åslandskapet Göttinger Wald. Elven Leine løper gjennom byen fra sør til nord. Den indre bydelen har et middelalderlig preg med blant annet velholdte bindingsverkshus. Det gotiske rådhuset, bygget mellom 1369 og 1444, pryder bykjernen, men er ikke lenger i bruk som administrasjonssentrum. De mest fremtredende kirkene er St. Johannis (1300-1348) og St. Jacobi (1361-1433), begge i gotisk stil.

Universitetet

Georg-August-universitetet ble grunnlagt 1737, og er svært høyt ansett. Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet er særlig renommert. Universitetsbiblioteket er blant landets største vitenskapelige bibliotek. De besitter blant annet en pergamentutgave av Johann Gutenbergs bibel.

Byen har i tillegg flere høyskoler.

Næringsliv

Göttingen er en betydelig kunnskapsby, og har fostret en lang rekke Nobelpris-mottakere. Flere av byens viktigste bedrifter og institusjoner springer ut fra universitetet. Blant forskningsinstitusjonene er fem Max-Planck-institutter, diverse andre nasjonale forskningssentre samt Tysklands eldste vitenskapsakademi.

Byen med omegn er videre kjent for sine måletekniske virksomheter, og markedsfører seg som Measurement Valley. Andre områder av betydning er bankvesen og logistikk.

Historie

Göttingen ble i 953 omtalt som Villa Gutingi og fikk byrett i 1210. Den ble en blomstrende veverby og medlem av Hansaforbundet fra 1351 til 1572. Siden opplevde Göttingen nedgang før grunnleggelsen av universitetet brakte ny fremgang. Etter Napoleonskrigenes slutt i 1815 var universitetet et arnested for liberale tanker og arbeidsstedet til mange viktige vitenskapsfolk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg