Göttingen, markedsplass
Göttingen. Det gamle torget med rådhuset (til venstre i bildet), bygd 1369–1444.

Göttingen er en by i delstaten Niedersachsen sentralt i Tyskland. Byen har 118 946 innbyggere (årsskiftet 2022/2023), som fordelt på 1117 km2 gir en befolkningstetthet på 106,5 personer per kvadratkilometer. Göttingen er aller mest kjent for sitt tradisjonsrike og svært renommerte universitet, Georg-August-universitetet.

Beskrivelse

Göttingen ligger vest for åslandskapet Göttinger Wald. Elven Leine løper gjennom byen fra sør til nord. Den indre bydelen har et middelalderlig preg med blant annet velholdte bindingsverkshus. Det gotiske rådhuset, bygget mellom 1369 og 1444, pryder bykjernen, men er ikke lenger i bruk som administrasjonssentrum. De mest fremtredende kirkene er St. Johannis (1300-1348) og St. Jacobi (1361-1433), begge i gotisk stil.

Universitetet

UB, Göttingen
Universitetet i Göttingen: Det "nye" universitetsbiblioteket, ferdigstilt i 1992. Biblioteket disponerer over en samlet flate på cirka 22 000 m2.

Georg-August-universitetet ble grunnlagt i 1737 og er svært høyt ansett. Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet er særlig vel ansett i den akademiske verden. I vintersemesteret 2022/2023 hadde universitetet 27 837 studenter, og vel 13 000 personer har sitt virke ved institusjonen. Universitetsbiblioteket er blant landets største vitenskapelige bibliotek. Skriftene omfatter blant annet en pergamentutgave av Johann Gutenbergs bibel.

I tillegg til universitetet har byen også flere høyskoler.

Næringsliv

Gauß, Weber

Statue av matematikeren, astronomen og fysikeren Carl Friedrich Gauß (sittende) og hans samarbeidspartner Wilhelm Eduard Weber, professorer i Göttingen (fra henholdsvis 1807 og 1831), som blant annet utarbeidet viktige grunnlag for kart- og oppmålingsarbeid (geodesi). Gauß er likevel aller mest kjent for kurven for normalfordeling (gausskurven).

Göttingen har som betydelig kunnskapsby fostret en lang rekke Nobelpris-mottakere. Flere av byens viktigste bedrifter og institusjoner springer ut fra universitetet. Blant forskningsinstitusjonene er fem Max-Planck-institutter, diverse andre nasjonale forskningssentre samt Tysklands eldste vitenskapsakademi.

Byen med omegn er videre kjent for sine måletekniske virksomheter og markedsfører seg som Measurement Valley. Andre områder av betydning er bankvesen og logistikk.

Historie

Göttingen ble i 953 omtalt som Villa Gutingi og fikk byrett i 1210. Den ble en blomstrende veverby og medlem av Hansaforbundet fra 1351 til 1572. Siden opplevde Göttingen nedgang, før grunnleggelsen av universitetet brakte ny fremgang. Etter Napoleonskrigenes slutt i 1815 var universitetet et arnested for liberale tanker og arbeidsstedet til mange viktige vitenskapsfolk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg