Faktaboks

University of Cambridge
Uttale
kˈeimbridʒ
Cambridge University of (King’s college)

Cambridge (England). King’s College: Kapellet til venstre, bygd mellom 1446 og 1515, er et av de fineste i engelsk middelalderarkitektur. Til høyre: Gibb’s Building, påbegynt 1724.

Av /KF-arkiv ※.
Cambridge

Cambridge University.

Av .
Lisens: Public domain

University of Cambridge er et britisk universitet i Cambridge, Cambridgeshire i Øst-England. Det er ved siden av universitetet i Oxford Storbritannias eldste universitet, grunnlagt på 1200-tallet.

Undervisningen er, som ved universitetet i Oxford, knyttet til colleges. De er organisert som internater, der både lærere og studenter bor, underviser og studerer. De er stiftet på grunnlag av donasjoner og er svært rike. Eldste college, Peterhouse, er fra 1284, andre kjente colleges er Corpus Christi College (1352), King's College (1441) med et stort, berømt kapell, Christ's College (1505) og Trinity College (1546). Universitetet ledes av en Chancellor, som imidlertid er en ren ærestittel. Den daglige lederen er Vice-Chancellor, universitetsrektor.

Universitetet har et svært omfangsrikt bibliotek og er kjent for sin botaniske hage og sitt astronomiske observatorium. Det driver egen trykkeri- og forlagsvirksomhet (Cambridge University Press). Universitetets prestisje er særlig stor innen naturvitenskapelige og matematiske fag, og det har hatt forskere som Isaac Newton og Ernest Rutherford. Universitetet har ca. 17 000 studenter (2002).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Leedham-Green, Elisabeth: A concise history of the University of Cambridge, 1996

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg