University of Cambridge

Cambridge (England). King’s College: Kapellet til venstre, bygd mellom 1446 og 1515, er et av de fineste i engelsk middelalderarkitektur. Til høyre: Gibb’s Building, påbegynt 1724.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

University of Cambridge, kjent britisk universitet i Cambridge, Cambridgeshire i Øst-England; ved siden av universitetet i Oxford Storbritannias eldste universitet, grunnlagt på 1200-tallet. Undervisningen er, som ved universitetet i Oxford, knyttet til colleges. De er organisert som internater, der både lærere og studenter bor, underviser og studerer. De er stiftet på grunnlag av donasjoner og er svært rike. Eldste college, Peterhouse, er fra 1284, andre kjente colleges er Corpus Christi College (1352), King's College (1441) med et stort, berømt kapell, Christ's College (1505) og Trinity College (1546). Universitetet ledes av en Chancellor, som imidlertid er en ren ærestittel. Den daglige lederen er Vice-Chancellor, universitetsrektor.

Faktaboks

Uttale
kˈeimbridʒ

Universitetet har et svært omfangsrikt bibliotek og er kjent for sin botaniske hage og sitt astronomiske observatorium. Det driver egen trykkeri- og forlagsvirksomhet (Cambridge University Press). Universitetets prestisje er særlig stor innen naturvitenskapelige og matematiske fag, og det har hatt forskere som Isaac Newton og Ernest Rutherford. Universitetet har ca. 17 000 studenter (2002).

Eksterne lenker

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg