The Beatles i 1967.

Siden begynnelsen av 1960-årene har Storbritannia, ved siden av USA, vært toneangivende innen rock og popmusikk. Gruppa The Beatles er blant de største britiske gruppene gjennom tidende.

Av /KF-arkiv ※.

Storbritannia har en svært sentral plass internasjonalt innen populærmusikk, og band som The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin og Pink Floyd har hatt en avgjørende betydning for den globale utviklingen av rock. Storbritannia er også et viktig land innen folkemusikk, klassisk musikk og jazz. Britisk musikk er preget av en sterk vokaltradisjon.

Folkemusikk

Skotsk musikkliv er særlig karakterisert ved en livskraftig folkemusikk, med nasjonalinstrumentet sekkepipe som er knyttet både til det militære og til folkekulturen. Vanlige dansemusikkformer er jig, reel og den rytmiske særpregede strathpey med såkalte Scotch snap (omvendte punkteringer).

Englands eldste kjente tonekunst, bardenes sang, har levd frem til våre dager. Folkesangtradisjonen omfatter ballader og viser av forskjellig innhold. Dansemusikk til blant annet morris- og country-danser fremføres på fiolin, sekkepipe og trekkspill.

Folkemusikken i Nord-Irland er felles med resten av Irland.

Britisk folkemusikk er en viktig ingrediens også i amerikansk folkemusikk, og via dette country-musikk og moderne populærmusikk i det hele tatt.

Kunstmusikk

Henry Purcell (cirka 1695)
Den britiske komponisten Henry Purcell (1659–1695) regnes som en av de fremste komponistene i barokken.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Jacqueline du Pré
Jacqueline du Pré var en britisk cellist som var kjent som en av sin samtids mest framragende cello-virtuoser. Foto fra cirka 1967.
Av /Scanpix/REX.

Gregoriansk sang ble innført omkring 600 evt. og blomstret i middelalderen; et av den tids største orgler ble bygd i Winchester-katedralen i cirka 950. Tidlig polyfoni er dokumentert i en 1200-talls canon Sumer is icumen in i tostemmig gymel-stil. Denne engelske faux-bourdon teknikken ble formidlet til kontinentet gjennom musikken til John Dunstable (1390–1453), den ledende engelske komponisten på 1400-tallet.

Fraværet av hoff samt den lave statusen musikk fikk i Skottland etter den kalvinistiske reformasjonen i 1560, gjorde at utviklingen av en selvstendig skotsk kunstmusikk ble hemmet. I England derimot blomstret kunstmusikken i Tudortiden. Viktige komponister er:

Den anglikanske kirken ble en viktig impulsgiver. Populære verdslige musikkformer var variasjonsverker for virginal, madrigaler og solosanger med luttakkompagnement. Henry Purcell (1659–1695) representerer høydepunktet på 1600-tallet, mens tyskeren Georg Friedrich Händel (1685–1759) ble en dominerende kraft på 1700-tallet som blant annet gjennom sine korverker bidro til den høye standard korsangen senere har hatt i landet.

Frem til slutten av 1800-tallet hadde ikke Storbritannia flere komponister av internasjonal betydning, men britisk musikkliv fikk en ny oppblomstring med komponistene:

Tidlig på 1900-tallet tok flere komponister opp motiver fra eldre engelsk folkemusikk, og Purcell og renessansekomponistene ble vist fornyet oppmerksomhet. Sentrale komponister er:

Fra etterkrigstiden er Benjamin Britten (1913–1976) den viktigste komponisten. Eller kan disse nevnes:

Musikal

Fra Andrew Lloyd Webbers musikal "Cats"
Andrew Lloyd Webber regnes som en av tidenes største komponister av musikaler.
Av /AP/NTB Scanpix.

Andrew Lloyd Webber (født i 1948) har siden 1970-årene dominert musikalscenene verden over og er en av tidenes mest kommersielt suksessrike komponister.

Klassiske utøvere

Verdensberømte britiske klassiske utøvere er blant annet:

Jazz

Daddy G. (Massive Attack)

Den britiske gruppa Massive Attack på Hove-festivalen i 2010. Massive Attack var et innflytelsesrikt band på 1990-tallet med deres blanding av hiphop, samplinger, funk, soul, jazz, dub-reggae og ikke minst triphop, som de regnes blant grunnleggerne av.

Albumet 21 av Adele (CD)

Den britiske vokalisten Adele er en av verdens mestselgende artister.

Albumet 21 av Adele (CD)

Britisk jazz hadde tidlig sterke bånd til amerikansk jazz. Amerikanske musikere spilte ofte i England og hadde stor påvirkning på britiske musikere som blant andre pianisten George Shearing (1919–2011) som selv flyttet til USA.

Fra 1960-tallet kom det fram en rekke musikere med tydelig egenart i mindre grad influert av amerikansk jazz. Gitaristen John McLaughlin ble en av samtidens mest innflytelsesrike gitarister med impulser fra blant annet rock, blues, klassisk indisk musikk og jazz, og han blir han regnet som en av pionerne innen fusion. Bassisten Dave Holland, som utvandret til USA, er av jazzens mest betydningsfulle bassister. Både McLaughlin og Holland spilte med Miles Davis, blant annet på albumet Bitches Brew, et av jazzhistoriens mest sentrale album med sin fusion av jazz og rock.

Flere britiske musikere hadde en estetikk med større slektskap til europeisk musikk og ble tilknyttet det tyske plateselskapet ECM. Dette gjelder blant andre trompetisten Kenny Wheeler (opprinnelig fra Canada) saksofonist og bassklarinettisten John Surman, blant annet kjent for sitt langvarige samarbeid med den norske vokalisten Karin Krog og pianisten John Taylor (1942–2015).

I samme periode utviklet det seg en egen retning innen fri improvisert musikk i England med slektskap til den klassiske samtidsmusikken. Toneangivende britiske musikere som gitaristen Derek Bailey, saksofonisten Evan Parker og trommeslager Tony Oxley utviklet fra 1960-tallet en tydelig egenart og regnes i dag som stilskapere innen denne musikken.

Utover 1980-tallet kom det fram en ny generasjon utøvere som bandet Loose Tubes, pianisten Django Bates, blant annet kjent fra sitt samarbeid med Sidsel Endresen, og saksofonistene Iain Ballamy (født i 1964), Andy Sheppard (født i 1957) og Courtney Pine.

Populærmusikk

Punkere i London på 1980-tallet
Punk er en musikksjanger som oppstod i London og New York i 1976. Sjangeren har sitt utspring i garasjerock og kjennetegnes av korte, riffbaserte låter spilt i et høyt tempo – ofte med politiske, samfunnskritiske tekster. Britisk punk var mer aggressiv mot samfunnet og det etablerte enn New York-punken.

Siden begynnelsen av 1960-årene har Storbritannia, ved siden av USA, vært toneangivende innen rock og popmusikk, og en lang rekke britiske artister hører med blant de mest populære i verden. Pop, rock, heavy metal, EDM, punk, nyveiv, singer-songwriter, ska, britpop, indie og boyband er blant sjangrene der britiske artister har hatt svært betydelig innflytelse. Den første bølgen av britisk rock som slo igjennom i USA på 1960-tallet, ledet an av The Beatles og The Rolling Stones, blir kalt The British Invasion.

En del av befolkningen i Storbritannia har røtter fra de vestindiske øyer, og landet fikk tidlig en viktig musikkscene der jamaicanske musikktradisjoner ble mikset med afrikansk-amerikanske impulser innen rap og hiphop. Fra den britiske rapscenen har det kommet særegne subsjangere og musikkstiler som britcore, UK drill, afroswing, grime og triphop. Britcore var en en viktig inspirasjonskilde for norsk hiphop på begynnelsen av 1990-tallet, mens grime og triphop har hatt et større internasjonalt publikum med artister som Stormzy og Massive Attack.

Artister

Noen sentrale britiske artister er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg