shoshone

Artikkelstart

Shoshone er en gruppering av amerikanske urfolk med opprinnelse fra Great Basin-området i USA. Fra Great Basin spredte de seg utover et stort område som inkluderer dagens California, Nevada, Utah, Idaho og Wyoming.

Faktaboks

Uttale
shoshˈoni
Også kjent som

shoshoni; Snake Indians

Til tross for stor geografisk spredning og ulik økologisk tilpasning beholdt de ulike gruppene et språk som var gjensidig forståelig over hele området. Shoshone-språket er en del av de numiske språkene i den uto-aztekiske språkfamilien. Shoshonefolkene er nært beslektet med paiute, ute og comanche.

Det er vanlig å dele shoshone inn i tre store hovedgrupper: De vestlige, nordlige og østlige shoshone. Det er også vanlig å operere med en fjerde kategori, som inkluderer gosiute-shoshone fra grenseområdet mellom Nevada og Utah.

Vestlige shoshone hører til Great Basin-området i dagens Nevada. Disse var sankere og småviltjegere, og levde i forholdsvis små mobile lokalgrupper bestående av noen få familier. De hadde store kunnskaper om flora og fauna som de utnyttet maksimalt i sin leting etter føde. Kaninjakten var spesielt viktig, også fordi skinnet ble brukt til å lage tepper og vinterklær.

Nordlige og østlige shoshone adopterte hestebruk en gang på 1600-tallet, og tilpasset seg en typisk livsform tilpasset prærien, der bisonjakt stod sentralt. I tillegg drev de fiske og sanking. Disse har mange likhetstrekk med andre præriefolk, som comanche. Lik comanche, er også disse kjent for å ha vært gode krigere.

I dag lever shoshoni i reservater, til dels sammen med andre grupper. De aller fleste bor i Wyoming. På grunn av en komplisert kolonihistorie med mange splittelser og omgrupperinger, har de ikke en felles identitet i dag, men undergrupper møtes jevnlig til store festivaler kalt pow wow. Det er også flere undergrupper av shoshone som er føderalt anerkjent som selvstyrte nasjoner. Dette gjelder blant annet to gosiute-grupper. Disse splittelsene gjør også at det er vanskelig å oppgi et nøyaktig folketall, og moderne beregninger varierer fra 12 000 til opp mot 40 000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg