Wyoming, forkortet WY og Wyo., delstat i USA, en av fjellstatene; 253 349 km2 med 522 800 innb. (2007). Etter folketall USAs minste delstat. Hovedstad: Cheyenne.

Navnet er en forvanskning av algonkinindiansk maughwauwame, 'svære slette, store prærie'. Delstaten er ofte kalt The Equality State fordi Wyoming i 1869 som den første staten gav kvinnene stemmerett, også kalt The Cowboy State.

Den østlige delen hører til Great Plains, et bølget sletteland, 1500–1800 moh.; de sentrale og vestlige deler fylles opp av Rocky Mountains, som i Gannett Peak når 4207 moh. I nordvesthjørnet ligger Yellowstone National Park. North Platte River renner gjennom staten mot øst. Klimaet er tørt og kontinentalt, men ofte med store lokale variasjoner. Cheyenne (1850 moh.) i sørøst har middeltemperatur –3,9 °C i januar; 18,9 °C i juli og 375 mm nedbør. Årsnedbøren varierer imidlertid fra ca. 100 mm i ørkenområder i sørvest, til over 1000 mm i høyfjellsområdene. Deler av staten er busksteppe og ørken; i fjellene er gran, furu og osp vanlige treslag.

Av innbyggerne er 88,6 % hvite, 6,7 % hispanics, 2,4 % indianere og 0,9 % svarte; 65 % bor i byer (2000). De største byene er hovedstaden Cheyenne, Casper og Laramie. Viktigste institusjon for høyere undervisning er University of Wyoming i Laramie, grunnlagt 1886, som er et populært studiested for norske ingeniørstudenter. Største kirkesamfunn er den protestantiske og romersk-katolske kirke, og mormonene.

Ved hjelp av kunstvanning dyrkes høy, hvete og sukkerbeter. Halve arealet utnyttes som beite for storfe, sauer og svin. Wyoming er en petroleumsproduserende delstat. De største feltene ligger i Salt Creek nord for Casper. Det utvinnes også jernmalm, fosfat, gips og kalkstein. Industrien omfatter bl.a. næringsmiddel-, treforedlings- og maskinindustri. Turismen spiller en betydelig rolle i økonomien, og Wyoming besøkes årlig av mer enn 5 mill. turister. Jakt og fiske er utbredt.

En pelshandelstasjon ble opprettet i 1834, og rundt den kom den første permanente bosetning i området. I 1869 ble Wyoming organisert som territorium og i 1890 opptatt i unionen som den 44. stat. I 1925 ble Nellie Tayloe Ross, som USAs første kvinne, guvernør i staten.

Wyoming sender 2 senatorer og 1 representant til Kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.