Faktaboks

Uttale
waiˈoumiŋ

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wyoming.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wyoming, forkortet WY og Wyo., er en delstat i USA, en av fjellstatene. Delstaten har et totalt areal på 253 349 km2 og har 578 803 innbyggere (US Census, 2020), og er dermed USAs minst folkerike delstat. Hovedstaden er Cheyenne.

Navnet Wyoming er en forvanskning av algonkinsk maughwauwame, som betyr 'svære slette, store prærie'. Delstaten er også kalt The Cowboy State ellerThe Equality State, fordi Wyoming i 1869 som den første delstaten ga kvinnene stemmerett.

Natur

Barronette Peak i Yellowstonenasjonalpark.

.
Shawnee Junction
Landskap øst for Casper. Den østlige delen av Wyoming er en del av slettelandet Great Plains.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den østlige delen hører til Great Plains, et bølget sletteland, 1500–1800 moh. De sentrale og vestlige deler fylles opp av Rocky Mountains, som i Gannett Peak når 4207 moh. I nordvesthjørnet ligger Yellowstone National Park. North Platte River renner gjennom staten mot øst.

Klimaet er tørt og kontinentalt, men ofte med store lokale variasjoner. Cheyenne (1850 moh.) i sørøst har middeltemperatur –3,9 °C i januar; 18,9 °C i juli og 375 mm nedbør. Årsnedbøren varierer imidlertid fra ca. 100 mm i ørkenområder i sørvest, til over 1000 mm i høyfjellsområdene. Deler av staten er busksteppe og ørken. I fjellene er gran, furu og osp vanlige treslag.

Befolkning

Av innbyggerne er 83,7 prosent hvite, 10,1 prosent hispanics, 2,7 prosent urfolk og 1,3 prosent svarte/afroamerikanske (US Census, 2020). 64,8 prosent bor i byer eller bymessige strøk (2010). De største byene er hovedstaden Cheyenne med 65 132 innbyggere, Casper med 59 083 innbyggere, Gilette med 33 403 innbyggere og Laramie med 31 407 innbyggere.

Viktigste institusjon for høyere undervisning er University of Wyoming i Laramie, grunnlagt 1886, som er et populært studiested for norske ingeniørstudenter. Største kirkesamfunn er den protestantiske og den romersk-katolske kirke, og mormonene.

Wyoming sender to senatorer og én representant til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Ved hjelp av kunstvanning dyrkes høy, hvete og sukkerbeter. Halve arealet utnyttes som beite for storfe, sauer og svin. Wyoming er en petroleumsproduserende delstat. De største feltene ligger i Salt Creek nord for Casper. Det utvinnes også jernmalm, fosfat, gips og kalkstein.

Industrien omfatter blant annet næringsmiddel-, treforedlings- og maskinindustri. Turismen spiller en betydelig rolle i økonomien, og Wyoming besøkes årlig av 8,7 millioner turister (2017). Jakt og fiske er utbredt.

Mars 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Wyoming på 3,4 prosent, mot 3,8 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 5,0 prosent året før og toppnoteringen på 8,6 prosent i mai 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Wyoming står for 0,19 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som er nest minst av statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Historie

Nellie Tayloe Ross (1876–1977), guvernør i Wyoming 1924–1926.
Wyoming State Archives.

De første menneskene som slo seg ned i området vi i dag kjenner som Wyoming vandret fra Asia, via det da tørrlagte Beringstredet. De eldste arkeologiske funnene i staten er rundt 12 000 år gamle. De første bosetterne var nomadiske jegere og samlere som ble forfedrene til amerikanske urfolkene som har satt sitt preg på Wyoming. Disse var blant annet arapaho, crow, atsina, arikara, nez Percé, ute og oglala. De siste urfolkene som ble plassert på reservater fra Cheyenne og Sioux.

De første europeerne ankom Wyoming i 1743, på en mislykket leting etter en rute til Stillehavet. På den tiden bodde det trolig ikke mer enn 10 000 mennesker i området. Den første europeiske aktiviteten i området var sentrert rundt pelsjakt, men dette resulterte ikke i de store tilstrømmingene av nye innbyggere. Det var første da en ny rute over Rocky Mountains ble oppdaget og tatt i bruk utover 1800-tallet at befolkningstallene økte. En pelshandelstasjon ble opprettet i 1834, og rundt den kom den første permanente bosetning i området. I 1869 ble Wyoming organisert som territorium og i 1890 opptatt i unionen som USAs 44. stat.

I 1925 ble Nellie Tayloe Ross som første kvinne valgt til guvernør i en av USAs delstater, og er fortsatt den eneste kvinnen som har vært guvernør av Wyoming.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg