Wyoming

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wyoming.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Wyoming, forkortet WY og Wyo., er en delstat i USA, en av fjellstatene. Delstaten har et totalt areal på 253 349 km2 og har 579 315 innbyggere (US Census, 2017), og er dermed USAs minst folkerike delstat. Hovedstaden er Cheyenne.

Faktaboks

Uttale
waiˈoumiŋ

Navnet Wyoming er en forvanskning av algonkinsk maughwauwame, som betyr 'svære slette, store prærie'. Delstaten er også kalt The Cowboy State ellerThe Equality State, fordi Wyoming i 1869 som den første delstaten ga kvinnene stemmerett.

Natur

Barronette Peak i Yellowstonenasjonalpark.

.

Den østlige delen hører til Great Plains, et bølget sletteland, 1500–1800 moh. De sentrale og vestlige deler fylles opp av Rocky Mountains, som i Gannett Peak når 4207 moh. I nordvesthjørnet ligger Yellowstone National Park. North Platte River renner gjennom staten mot øst.

Klimaet er tørt og kontinentalt, men ofte med store lokale variasjoner. Cheyenne (1850 moh.) i sørøst har middeltemperatur –3,9 °C i januar; 18,9 °C i juli og 375 mm nedbør. Årsnedbøren varierer imidlertid fra ca. 100 mm i ørkenområder i sørvest, til over 1000 mm i høyfjellsområdene. Deler av staten er busksteppe og ørken. I fjellene er gran, furu og osp vanlige treslag.

Befolkning

Av innbyggerne er 84 prosent hvite, 10 prosent hispanics, 2,7 prosent urfolk og 1,3 prosent svarte/afroamerikanske (US Census, 2017). 64,8 prosent bor i byer eller bymessige strøk (2010). De største byene er hovedstaden Cheyenne, Casper og Laramie. Viktigste institusjon for høyere undervisning er University of Wyoming i Laramie, grunnlagt 1886, som er et populært studiested for norske ingeniørstudenter. Største kirkesamfunn er den protestantiske og den romersk-katolske kirke, og mormonene.

Wyoming sender to senatorer og én representant til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Ved hjelp av kunstvanning dyrkes høy, hvete og sukkerbeter. Halve arealet utnyttes som beite for storfe, sauer og svin. Wyoming er en petroleumsproduserende delstat. De største feltene ligger i Salt Creek nord for Casper. Det utvinnes også jernmalm, fosfat, gips og kalkstein.

Industrien omfatter blant annet næringsmiddel-, treforedlings- og maskinindustri. Turismen spiller en betydelig rolle i økonomien, og Wyoming besøkes årlig av 8,7 millioner turister (2017). Jakt og fiske er utbredt.

Historie

Nellie Tayloe Ross (1876–1977), guvernør i Wyoming 1924–1926.
Wyoming State Archives.

En pelshandelstasjon ble opprettet i 1834, og rundt den kom den første permanente bosetning i området. I 1869 ble Wyoming organisert som territorium og i 1890 opptatt i unionen som USAs 44. stat.

I 1925 ble Nellie Tayloe Ross som første kvinne valgt til guvernør i en av USAs delstater, og er fortsatt den eneste kvinnen som har vært guvernør av Wyoming.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker 

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg