paiute

Paiute, fellesbetegnelse for de to numiske (platå-shoshoniske) språkene paviotso, eller nordlig paiute, og sørlig paiute. De to språkene snakkes av folk som også er nært beslektet kulturelt. Begge gruppene levde som jegere og sankere i halvørkenområdet Great Basin i det vestlige USA. Før kontakten med europeerne streifet de omkring over store områder. Mens de sørlige paiutene nesten utelukkende var henvist til sanking, hadde paviotso bedre tilgang på småvilt, og drev også en del fiske. Pga. ernæringsforholdene omfattet lokalgruppene sjelden mer enn 100 personer, som utnyttet et område på 100–200 km2.

Faktaboks

uttale:
paiˈute

I dag bor paiutene i California, Nevada, Arizona, Idaho og Utah. Det er nå vanlig å dele dem inn i tre hovedgrupper: de nordlige, som i 1990-årene talte nærmere 5000, Owens Valley paiute (i California), som teller i underkant av 1000, og de sørlige, som teller ca. 1500.

Reservattilværelsen har endret livsbetingelsene radikalt, og jakt og sanking har nå minimal betydning som annet enn markering av tradisjoner. De er kjent for kurvfletting, kunstferdige klær og tepper av kaninskinnremser, og mange har satset på kunsthåndverk for salg. Se også ørkenindianere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg