paiute

Artikkelstart

Paiute er en fellesbetegnelse for to ulike folkegrupper, nordlige paiute og sørlige paiute, som begge levde som jegere og sankere i halvørkenområdet Great Basin i det vestlige USA. De snakker begge numiske språk, en undergruppe av de uto-aztekiske språkene og er nært beslektet kulturelt. De nordlige paiutene okkuperte tradisjonelt et stort område rundt det som i dag er det østlige California, vestlige Nevada og sydøstlige Oregon. De sørlige paiutene okkuperte et område rundt dagens sydlige Nevada, nordlige Arizona og sydlige Utah.

Faktaboks

Uttale
paiˈute
Også kjent som

paviotso, numa

Før kontakten med europeerne levde begge grupper en nomadisk livsstil som baserte seg på sanking av nøtter, røtter og frø og småviltjakt. De sørlige paiutene sanket mer enn de jaktet, og drev også noe jordbruk i enkelte egnede områder. De nordlige paiutene hadde bedre tilgang på småvilt, og drev også en del fiske.

I dag bor paiutene i California, Nevada, Arizona, Idaho og Utah. Det er nå vanlig å dele dem inn i tre hovedgrupper: de nordlige, Owens Valley paiute i California (også kalt mono) og de sørlige.

Reservattilværelsen har endret livsbetingelsene radikalt, og jakt og sanking har nå minimal betydning som annet enn markering av tradisjoner. De er kjent for kurvfletting, kunstferdige klær og tepper av kaninskinnremser, og mange har satset på kunsthåndverk for salg. De satser også på turisme og utvikling av små virksomheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg