Industrial Workers of the World

Artikkelstart

Industrial Workers of the World var en amerikansk revolusjonær arbeiderorganisasjon. Den ble stiftet i 1905 etter opptak av Western Federation of Miners, som hadde ført harde arbeidskonflikter, i samarbeid med ledende sosialister. Organisasjonen satte seg som mål å samle særlig de ufaglærte arbeiderne i industriforbund, i motsetning til de herskende organisasjonsprinsipper i amerikansk fagbevegelse.

Faktaboks

Uttale
indˈʌstriəl wˈə:kəz əv ðə wə:ld
Etymologi

engelsk, ‘verdens industriarbeidere’

Også kjent som

IWW

I 1906 hadde IWW 100 000 medlemmer, men gruvearbeiderne gikk ut alt i 1907, og kort etter ble sosialistlederne satt utenfor. Organisasjonen ble deretter antiparlamentarisk og syndikalistisk; den ledet en del store streiker, ofte kombinert med sabotasje, og dens agitatorer og streikeledere ble ofte arrestert. Organisasjonen forsvant i løpet av 1920-årene som en effektiv maktfaktor.

IWW ønsket å bli en internasjonal organisasjon, men bare i Australia i årene før og under den første verdenskrig spilte den en nevneverdig rolle. Den norske Fagopposisjonen av 1911 var påvirket av IWWs ideer, særlig slik de var før syndikalistene ble dominerende der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg