Industrial Workers of the World, forkortet IWW, var en amerikansk revolusjonær arbeiderorganisasjon. Den ble stiftet i 1905 etter opptak av Western Federation of Miners, som hadde ført harde arbeidskonflikter, i samarbeid med ledende sosialister. Organisasjonen satte seg som mål å samle særlig de ufaglærte arbeiderne i industriforbund, i motsetning til de herskende organisasjonsprinsipper i amerikansk fagbevegelse.

I 1906 hadde IWW 100 000 medlemmer, men gruvearbeiderne gikk ut alt i 1907, og kort etter ble sosialistlederne satt utenfor. Organisasjonen ble deretter antiparlamentarisk og syndikalistisk; den ledet en del store streiker, ofte kombinert med sabotasje, og dens agitatorer og streikeledere ble ofte arrestert. Organisasjonen forsvant i løpet av 1920-årene som en effektiv maktfaktor.

IWW ønsket å bli en internasjonal organisasjon, men bare i Australia i årene før og under den første verdenskrig spilte den en nevneverdig rolle. Den norske Fagopposisjonen av 1911 var påvirket av IWWs ideer, særlig slik de var før syndikalistene ble dominerende der.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.