Nez perce, amerikansk indianerstamme, den største og militært sett mektigste av platåfolkene. Språklig og kulturelt er de beslektet med sahaptintalende folk. Sahaptin-nez perce-familien tilhører penute-språkene. Opprinnelig streifet de over hele den vestlige delen av det høyere slettelandet, og drev jakt, fiske og sanking. Etter at hesten ble innført, skaffet de seg store mustangflokker og ble rytterfolk. Hvite nybyggere trengte seg etter hvert inn på området deres, og ved en traktat i 1855 måtte nez perce avstå et stort landområde. Resten fikk de beholde som reservat, men i 1863 ble dette dramatisk redusert, noe som resulterte i den store oppstanden og krigen i 1877, ledet av Chief Joseph.

Nez perce-reservatet ligger i staten Idaho, og stammen teller noe over 3300 registrerte medlemmer (2006). De fleste av de yngre har nå engelsk som første språk, og behersker ikke morsmålet. Likevel har det foregått en kulturell revitalisering (kunsthåndverk, dans og religiøse seremonier), og også på det politiske området er nez perce blitt mer aktive.

Stammenavnet er egentlig fransk, nez percé, og ble brukt om indianere som hadde den skikken å gjennombore nesen (eller som man trodde gjorde det). Antakelig bunner det i en språklig misforståelse. Nez perces tradisjonelle navn på seg selv er Nimi'ipuu, som betyr 'virkelige mennesker'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.