nez perce

Nez perce er en nordamerikansk folkegruppe, som var den største og militært sett mektigste av platåfolkene. Språklig og kulturelt er de beslektet med sahaptintalende folk. Sahaptin-nez perce-familien tilhører penute-språkene.

Faktaboks

uttale:
amer. utt. nes pˈə:si

Opprinnelig streifet de over hele den vestlige delen av det høyere slettelandet, og drev jakt, fiske og sanking. Etter at hesten ble innført, skaffet de seg store mustangflokker og ble rytterfolk. Hvite nybyggere trengte seg etter hvert inn på området deres, og ved en traktat i 1855 måtte nez perce avstå et stort landområde. Resten fikk de beholde som reservat, men i 1863 ble dette dramatisk redusert, noe som resulterte i den store oppstanden og krigen i 1877, ledet av Chief Joseph.

Nez perce-reservatet ligger i staten Idaho, og stammen teller noe over 3300 registrerte medlemmer (2006). De fleste av de yngre har nå engelsk som første språk, og behersker ikke morsmålet. Likevel har det foregått en kulturell revitalisering (kunsthåndverk, dans og religiøse seremonier), og også på det politiske området er nez perce blitt mer aktive.

Stammenavnet er egentlig fransk, nez percé, og ble brukt om folkegrupper som hadde den skikken å gjennombore nesen (eller som man trodde gjorde det). Antakelig bunner det i en språklig misforståelse. Nez perces tradisjonelle navn på seg selv er Nimi'ipuu, som betyr 'virkelige mennesker'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg