Faktaboks

Gulbrand Lunde
Gulbrand Oscar Johan Lunde
Født
14. september 1901, Fana (Bergen)
Død
25. oktober 1942, Våge i Veøy, Møre og Romsdal
Virke
Kjemiker og NS-politiker
Familie

Foreldre: Arkitekt Sigurd Lunde (1874–1936) og Inga Grue (1870–1948).

Gift 6.3.1929 med Marie Honoria Halling Wulfsberg (26.8.1907–25.10.1942), datter av sogneprest Gregers Winther Wulfsberg (1865–1944) og Honoria Halling (1868–1958).

Gulbrand Lunde
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PD

Gulbrand Lunde var en norsk kjemiker og politiker for Nasjonal Samling (NS). Under andre verdenskrig var han medlem av Vidkun Quislings regjering fra 1940 til sin død i 1942.

Som taler og skribent var Lunde den norske nazismens ledende agitator i 1930-årene. Han gikk sterkt inn for Nasjonal Samling og hørte til Vidkun Quislings nærmeste støttespillere.

Etter okkupasjonen i 1940 utnevnte Quisling Lunde til medlem av sin kuppregjering i aprildagene 1940. I september samme år ble Lunde av Reichskommissar Terboven utnevnt til kommissarisk statsråd og sjef for Kultur- og folkeopplysningsdepartementet. Som statsråd ble han høyt respektert av både tyskerne og sitt eget parti, der han ble regnet som nummer to, etter Quisling.

Lunde og hans hustru omkom ved en drukningsulykke under en propagandaturné 25. oktober 1942. Som NS’ fremste taler og en effektiv administrator ble hans død et følbart tap for NS-styret.

Bakgrunn

Lunde vokste opp i et utpreget nasjonalt hjem. Faren, Sigurd Lunde, var en av Bergens ledende arkitekter, kjent over hele Vestlandet for sine moderne, dels klassisk-, dels jugend-inspirerte hus, blant annet i Ålesund etter brannen 1904. Moren var sangerinne og foredro ofte fra den nasjonale sangskatt i hjemmet. Gulbrand, som tok examen artium i Bergen i 1919, var opprinnelig eslet til naturvitenskapsmann. Han studerte kjemi ved den tekniske høyskolen i Zürich, fortsatte med doktorgradsstudier i Freiburg og disputerte på avhandlingen Studien in der Gallensäurereihe i 1925. Tilbake i Norge ble han assistent ved Mineralogisk institutt ved universitetet i Oslo (UiO), der han samarbeidet med Tom. Barth og den jødiske geologen Victor Goldschmidt. Han deltok også i den senere professor Johan Holsts arbeid med utforskningen av struma.

Fra 1927 til 1929 var Lunde universitetsstipendiat i organisk kjemi ved UiO og publiserte arbeider blant annet om jodets forekomst i naturen og om mikrokjemiske metoder. I 1929 forlot han imidlertid universitetet for å tiltre som leder for det nyopprettede Hermetikkindustriens laboratorium i Stavanger, et industrielt forskningslaboratorium av datidens mer avanserte standard. Han utførte en rekke vitenskapelige undersøkelser av betydning for hermetikkindustrien.

Medlem av Nasjonal Samling

Gulbrand Lunde (til høyre) og Vidkun Quisling, fotografert under NS' riksmøte i Stavanger i 1935

I Stavanger ble han innfanget av Vidkun Quislings politiske bevegelse og sluttet seg til Nasjonal Samling (NS) ved stiftelsen i 1933. Lunde ble partiets rikspropagandaleder fra 1935. Han ledet den lokale partiavdeling frem til NS’ beste valgresultat noensinne – 12 prosent ved kommunevalget i Stavanger i 1934 – og satt selv i bystyret i perioden 1935–1937.

Lunde stod på den kristne fløyen i NS. Hans agitasjon var alltid kraftfull nasjonal, med en schwung av Snorre og landnåmsromantikk, trofast mot tesen om det nasjonale forfall som skal vendes til en lysende fremtid, om vi bare følger forfedrenes spor og forkaster all jødisk marxisme og angelsaksisk kapitalisme. Han vektla bruken av sang og vakre faner, og han regisserte NS-partiets årlige stevner på Stiklestad, i Hafrsfjord og på Akershus med sikker hånd. Innflytelsen fra det tyske nazistpartiet NSDAP var merkbar, men ikke påtrengende, under hans ledelse. Som person virket han energisk og kompetent, om enn ikke karismatisk.

Etter valgnederlaget og partisplittelsen i 1936–1937 ble Lunde politisk passiv.

Andre verdenskrig

Gulbrand Lunde og Vidkun Quisling
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Kommissarisk statsråd

9. april 1940 ble Norge angrepet av Tyskland. Ved Quislings radiotale samme dag ble Lunde oppnevnt til statsråd, men han avslo å delta i Quislings kuppregjering og reiste ikke til Oslo. Sommeren 1940 ble han forsont med Quisling, og ved innsettelsen av de kommissariske statsrådene i september samme år – en midlertidig overgang før den endelige NS-regjeringen overtok februar 1942 – ble han sjef for det politisk viktige Kultur- og folkeopplysningsdepartementet.

Her fikk han ansvar for alle saker vedrørende kulturlivet, et forvaltningsområde som ble sterkt utvidet under okkupasjonen, og for den statlige propagandaen som virket parallelt med partiets egen. Direktorater for presse, film, teater og så videre ble opprettet, et Kulturting ble etablert og den ukentlige Filmavisen introdusert. Norskdomstiltak – målstrev, folkedans, stedsnavnsforskning med mer – hadde statsrådens særlige bevåkenhet. Overfor den motstandsinnstilte delen av kulturlivet var han ubøyelig: Ville kulturlivets folk protestere mot den nye tid, fikk de tåle sensur, utrenskninger og i verste fall fengsel.

I forhold til tyskerne stod Lunde på en norsk-nasjonal linje, idet han avviste alt pangermansk samrøre med tyske interesser. Den tyske propagandaminister Joseph Goebbels fikk like fullt et fordelaktig inntrykk av ham ved sitt besøk i Oslo i desember 1940.

Død

På vei fra Ålesund til Åndalsnes høsten 1942 ble bilen med Lunde og hustru stanset av en tysk vakt på fergeleiet Våge i Veøy. Bilen ble stående med forhjulene på fergelemmen og bakhjulene på kaia, da fergen brått satte seg i bevegelse. Bilen gikk i sjøen, og passasjerene i baksetet druknet på fem meters dyp. Både norsk og tysk politi etterforsket ulykken, som ble tilskrevet en teknisk feil med den vridbare propellen.

For opinionen fortonte Lundes dramatiske død seg som et av krigsårenes mange mysterier. Noen meddelelse til offentligheten om ulykkesårsaken ble ikke gitt, og dødsfallet ble omspunnet av rykter, blant annet om selvmord eller et attentat, kanskje gjennomført fra tysk side.

Tapet var følbart for NS-ledelsen, som denne høsten fant seg sterkt presset av okkupasjonsmakten. Under statsbegravelsen i Trefoldighetskirken i Oslo ble båren hans fulgt av et oppbud av tyske og norske dignitærer.

Utgivelser

Et utvalg

 • Studien in der Gallensäurereihe, doktoravhandling, Freiburg 1925
 • Jodets biokjemi og kretsløp i naturen, i Norges apotekerforenings tidsskrift 1928
 • Næringsverdien i norsk hermetikk (sammen med V. Aschehoug og E. Mathiesen), 1933
 • Quantitative Fluoreszenz-Messungen an Olivenölen (sammen med F. Stiebel), Det Norske Videnskaps-Akademi, 1933 nr. 3, 1933
 • Marxismens gift. Et kampskrift mot den åndelige og moralske opløsningsprocess i vårt folk, 1934
 • Hermetikk og hermetikkfremstilling. Kort orientering for industriens folk, Stavanger 1935
 • Untersuchungen über den Gehalt an Vitamin B1 und B2 in einigen Nahrungsmitteln, insbesondere in Fischen und Fischprodukten (sammen med H. Kringstad og A. Olsen), DNVA Det Norske Videnskaps-Akademi, 1938 nr. 7, 1938
 • Vitamine in frischen und konservierten Nahrungsmitteln, Berlin 1940
 • Norges plass i det nye Europa, 1941
 • Kampen for Norge, 3 bind, 1941–43
 • Liv i kamp for Norge (sammen med Marie Lunde), 1942

Etterlatte papirer

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Dahl, Hans Fredrik: Vidkun Quisling, bind 1–2, 1991–1992
 • Dahl, Hans Fredrik: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2), bind 6, 2003
 • Egeberg, Adolf: Hvem er Gulbrand Lunde?, Stavanger 1936
 • Helseth, Tore: Filmrevy som propaganda, 2000
 • Statspolitiet. Dok.avd. 0660/46, i Riksarkivet, Oslo
 • Sørensen, Øystein: Hitler eller Quisling, 1989
 • Sørensen, Øystein: biografi i Norsk krigsleksikon, 1995
 • Universitetet i Oslo 1911–1961, bind 1, 1961, s. 202 og 543

Faktaboks

Gulbrand Lunde
Historisk befolkningsregister-ID
pl00000000040571

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg