Faktaboks

Freiburg im Breisgau
Uttale
frˈai-

Freiburg im Breisgau er en by i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland, mellom Rhinen i vest og fjellområdet Schwarzwald i øst, med 230 241 innbyggere (2018). Beliggenheten ved Schwarzwald og en velholdt historisk bykjerne (Altstadt) gjør Freiburg til et populært turistmål.

Næringsliv og kultur

Næringslivet i Freiburg er dominert av turisme og andre tjenesteytende næringer, blant annet bank- og forsikringsvirksomhet. Byen er sete for sentrale forskningsinstitusjoner innen biologi og solenergi. Andre vesentlige næringsveier er meierivirksomhet, vinproduksjon og fremstilling av medisinsk teknisk utstyr. Det velrenommerte universitetet fra 1457 med cirka 24 000 studenter (2020) er en viktig arbeidsgiver og av stor historisk betydning. Blant mange kjente forskere som har virket der er filosofen Martin Heidegger.

Freiburg har en rekke høyskoler og akademier, blant annet spesialiserte utdanningsanstalter innen pedagogikk, musikk, kunst og økonomi. Byen huser planetarium og filharmonisk orkester i tillegg til et stort antall museer, teatre og biblioteker.

Bybeskrivelse

Domkirken i ulike stilarter er særlig berømt. De eldste delene, som tverrskipet, ble bygget i romansk stil, trolig omkring 1200. Langskipet er oppført i gotisk stil, mens koret, som ble påbegynt i 1354 og fullført på 1500-tallet, er sengotisk. Det 116 meter høye gjennombrutte tårnet er et av få gotiske tårnbygg som ble fullført i middelalderen. Domkirken er rikt smykket med betydelige kunstverk både inne og ute.

Andre fremtredende bygninger er det sengotiske Kaufhaus, rådhuset og et påkostet konserthus fra 1996. Et kjennetegn ved Freiburg er nettverket av små bekker (Freiburger Bächle) langs mange av gatene, særlig i gamlebyen. Vannet kommer fra elven Dreisam, som renner gjennom byen.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1120 av hertugen av Zähringen som fri markedsby, derav navnet Freiburg, og utviklet seg raskt til et velstående handelssenter. Fra 1368 tilhørte byen Habsburg. Under trettiårskrigen ble byen utsatt for flere beleiringer. Franske tropper invaderte Freiburg i 1677 og bygde den ut til festning, inntil de tapte kontrollen over byen i 1697. De påfølgende tiårene vekslet herredømmet flere ganger mellom Østerrike og Frankrike før byen ble værende under østerriksk hegemoni fra 1745.

I 1806 ble Freiburg med Breisgau del av storhertugdømmet Baden. Byen fikk romersk-katolsk erkebispesete i 1821, noe den har beholdt til i dag. Et luftangrep i 1944, under andre verdenskrig, førte til store ødeleggelser i gamlebyen, men domkirken ble i all hovedsak forskånet.

Fra 1945 var Freiburg hovedstad i den daværende delstaten Baden (også kalt Südbaden), som i 1952 ble innlemmet i den nye og større delstaten Baden-Württemberg med Stuttgart som hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg