Faktaboks

Hafrsfjord

Haf(s)fjord

Uttale

Haffjor, normalisert haf(r)sfjo:r

Etymologi

gamalnorsk Hafrsfjǫrðr

Sverd i fjell
Fritz Røeds monument over slaget ved Hafrsfjord, Sverd i fjell (1980-1983)
Av .

Hafrsfjord er en fjord i Stavanger og Sola kommuner i Rogaland. Fjorden er cirka ni km lang og ligger sørvest for Stavanger sentrum. Fra fjordmunningen ved Kvernevik i Stavanger skjærer den sørøstover inn til Sømmevågen i fjordbotnen i Sola kommune; innenfor fjordbotnen ender den nord-sørgående rullebanen på Stavanger lufthavn Sola.

Hafrsfjorden er trang og grunn ytterst, men vid og dypere lenger inne. Rundt fjorden går riksvei 509. Den går fra E39 like sør for Kannik skole, like vest for bysenteret i Stavanger, og herfra fører riksvei 509 vestover via Tjensvoll og Madla og krysser Hafrsfjorden i bro like innenfor munningen. Deretter dreier den mot sør og fører sørover parallelt med vestsiden av fjorden før den runder fjordbotnen og fortsetter østover, tilbake til E39 mellom Forus og Jåttå.

Hafrsfjorden er kjent i norsk historie som arena for den store sluttstriden mellom Harald Hårfagre og vikingkongene, se slaget i Hafrsfjorden. Riksmonumentet «Sverd i fjell» av Fritz Røed ble reist i 1983 på en odde lengst nord i indre del av fjorden til minne om rikssamlingen.

Navnet

Første ledd blir regnet for å komme av det norrøne hafr, som betyr bukk, og som har blitt brukt som navn på et farlig skjær ved fjordens innløp. Fjorden skulle da ha navn etter det skjæret som nå heter Prestaskjeret, men som kan ha hatt et eldre navn, Hafr. Den arkaiske skrivemåten som nyttes på fjorden i dag, har nok sammenheng med den historiske hendelsen som fant sted ved fjorden.

Kart

Hafrsfjorden
Hafrsfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg