Forvitring, nedbrytning av bergarter, mineraler og andre materialer under påvirkning av luft, vann og temperatursvingninger. Det er vanlig å skille mellom mekanisk og kjemisk forvitring.

Mekanisk forvitring er en ren oppsmuldring av bergartene uten kjemiske forandringer. Viktigst er frostsprengning, og den avskalling og oppsprekking som finner sted i ørkenstrøk med stor forskjell på dag- og nattemperatur. Overflaten av bergarten blir sterkere opphetet enn det indre, og det oppstår spenninger som fører til oppsprekking.

Kjemisk forvitring er særlig knyttet til den oppløsende virkning av vann (regnvann og grunnvann). Enkelte stoffer i bergartene løses meget lett og transporteres vekk (f.eks. natriumforbindelsene), mens andre blir relativt anriket. Plantedekket spiller også stor rolle for resultatet av den kjemiske forvitring. Som alle kjemiske prosesser går kjemisk forvitring raskere ved høyere enn ved lavere temperatur, og er derfor mer utpreget i tropene enn i kalde strøk.

Forvitringen utformer landskapet sammen med erosjonen; den smuldrer opp bergartene, mens de eroderende kreftene fjerner det løse materialet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.